Steeds meer mensen kopen hun verse eieren, groenten en vlees rechtstreeks bij de producent. De boerderijwinkel is - met dank aan corona - bezig met een opmars

Een melktap, een kraampje aan de weg, een boerderijwinkel of een online bestelservice: rechtstreeks je eten bij de boer kopen is populairder en gemakkelijker dan ooit. Wat vóór corona nog een stilletjes opkomend fenomeen was, is nu een trend. Met dank aan de groeiende vraag naar eerlijke producten uit eigen omgeving.

Sandra Ronde is oprichter van De Streekboer, met zo'n vijftig aangesloten bedrijven in Drenthe, Groningen en Friesland.

Sandra Ronde is oprichter van De Streekboer, met zo'n vijftig aangesloten bedrijven in Drenthe, Groningen en Friesland. Foto: Mariska de Groot

Een verdubbeling van de omzet in consumentenverkoop. Dat is waar boeren met een winkel, kraam of automaat het afgelopen jaar gemiddeld op uitkwamen, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk. Bloemen, kaas, tomaten, eieren, vlees, aardappelen of komkommers: bijna één op de vijf huishoudens kocht in 2020 wel eens rechtstreeks bij de producent. Voor de coronacrisis was dat nog iets meer dan één op de tien.

Nieuws

Meest gelezen