Stalinrichter Royal de Boer in Leeuwarden schrapt 23 banen

Stalinrichter Royal de Boer in Leeuwarden wil 23 arbeidsplaatsen schrappen.

Commercieel directeur Henri Geerts bij het opslagterrein van De Boer Stalinrichting

Commercieel directeur Henri Geerts bij het opslagterrein van De Boer Stalinrichting Foto: Jaap Schaaf

Dat meldt vakbond FNV. Bestuurder Wilma Nieveen en haar CNV-collega Jan Kampherbeek laten zich vandaag bijpraten door de directie. Ook de ondernemingsraad van het bedrijf moet zich nog buigen over nut en noodzaak van de reorganisatie. De afgelopen weken heeft het bedrijf al afscheid genomen van de circa twintig uitzendkrachten.

Zestien gedwongen ontslagen

Bij de beoogde reorganisatie gaat het om zestien gedwongen ontslagen. Zeven arbeidsplaatsen vervallen via natuurlijk verloop. Royal de Boer heeft op dit moment nog tachtig medewerkers op de loonlijst staan.

Nieveen vraagt zich of het Leeuwarder bedrijf na de beoogde ingreep nog wel optimaal kan produceren. ,,Als je in korte tijd je personeelsbestand bijna halveert, vind ik dat zeer zorgelijk. Kun je dit bedrijf dan nog wel gezond in de benen houden?”

De bonden hadden eerder het personeel van Royal de Boer opgeroepen om vandaag mee te doen aan de staking in metaal. Vanwege de situatie bij het bedrijf is daar van afgezien.

Duitse investeerder

Verbaasd is ze niet over de reorganisatie. Royal de Boer werd eind vorig jaar overgenomen door de Duitse investeringsmaatschappij Mutares. ,,En het eerste wat investeringsmaatschappijen doen, is kijken waar ze kosten kunnen besparen.” De bonden zetten in op het zoveel mogelijk beperken van het aantal gedwongen ontslagen en een goed sociaal plan.

Trots op eigen benen

Begin deze maand verklaarde commercieel directeur Henri Geerts nog trots in deze krant dat Royal de Boer weer op eigen benen staat nadat het Leeuwarder bedrijf bijna twaalf jaar onderdeel had uitgemaakt van de Duitse multinational Gea Farm Technologies. Hij was ingenomen met het feit dat managementteam weer de bevoegdheid had om zelf besluiten te nemen en om een strategie uit te zetten. Zo is de bedrijfsnaam Royal de Boer, die bij Gea op de achtergrond kwam te staan, in ere hersteld met een nieuw groen-oranje logo en de toevoeging ‘since 1869’. Geerts sprak verder de verwachting uit dat de omzet de komende jaren met zo’n 10 procent zal groeien naar circa 33 miljoen euro.

De directie van Royal de Boer was niet bereikbaar voor commentaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie