Stakingen voorbij bij koffiemaker JDE Peets: werknemers Joure en Utrecht akkoord met nieuw aanbod

Leden van FNV en CNV leggen het werk neer en dreigen met meer acties.

Leden van FNV en CNV leggen het werk neer en dreigen met meer acties. Foto: Simon Bleeker

Een verbeterd eindbod van JDE Peets heeft de werknemers van de koffiefabrieken in Joure en Utrecht over de streep gertrokken. Ze gaan akkoord met een nieuwe cao.

Dat melden vakbonden CNV en FNV. Van beide bonden is een meerderheid van de leden akkoord met het aanbod.

CNV-bestuurder Jikkie Aalberts is trots: ,,Twee succesvolle stakingsdagen en de dreiging van drie nieuwe dagen van actie hebben tot dit resultaat geleid. Staken levert dus echt wat op.’’

In het verbeterde eindbod krijgen alle medewerkers er vanaf 1 januari 4,5 procent plus 115 euro bij. Voor iedereen t/m schaal 7 betekent dat in totaal minimaal 8 procent loonsverhoging. De onderste schalen houden onderaan de streep zelfs nog wat meer over, dankzij het vaste bedrag van 115 euro. Verder zijn er afspraken gemaakt over een verbeterde reiskostenvergoeding en over versoepeling van de regels over vervroegd uittreden.

JDE Peet’s kwam met dit bod aan de vooravond van een nieuwe ronde aangekondigde stakingen. Eerder legden medewerkers van het bedrijf het werk wel neer met een staking die begon in Utrecht en werd voortgezet in Joure. In de fabriek in Joure wordt instantkoffie, liquidkoffie en thee geproduceerd. Er werken 375 mensen.