Staatssecretaris tevreden over Friese alternatieven buurtbus

De buurtbussen stonden bijna een jaar stil. FOTO HARRY TIELMAN

Het niet meer rijden van de buurtbus door de coronacrisis is in Friesland redelijk goed opgevangen door de belbus en de opstapper.

Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) op vragen van SP-Kamerlid Cem Lacin. 

De belbus en de opstapper worden aangeboden door Arriva. Bij deze vervoersvorm moeten reizigers minimaal een uur van te voren telefonisch reserveren.

Vrij snel na de uitbraak van het coronavirus werd besloten om de buurtbussen niet meer te laten rijden. De belangrijkste reden is dat het merendeel van de vrijwillige buurtbuschauffeurs op leeftijd is en dus behoort tot de risicogroep. Daarnaast is het in een buurtbus niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden tussen chauffeur en reizigers en voldoet deze kleine bus vaak niet aan de ventilatie-eisen.

Ventilatie en kuchschermen

Onderzoeksinstituut TNO bekijkt welke oplossingen mogelijk zijn in de buurtbus. Dit onderzoek naar onder meer een betere ventilatie en kuchschermen is begin oktober gereed. Van Veldhoven benadrukt het grote belang van buurtbussen omdat het ,,een vorm van mobiliteit biedt aan mensen die vaak minder alternatieven hebben.’’

Lees ook | Franeker kuchschermen straks mogelijk ook in bussen in Bëlgie en Zwitserland

Nederland telt 227 buurtbuslijnen en 350 buurtbussen. Jaarlijks worden er 3,5 miljoen ritten gemaakt.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu