Sparen is uit. Steeds meer mensen kiezen voor crowdfunding, een miljardenmarkt in wording

Particulieren die hun spaarcenten niet meer naar de bank brengen, maar investeren in bedrijven. Crowdfunding is, zeggen kenners, een miljardenmarkt in wording.

Dankzij crowdfunding kon Niels Hoekstra in maart 2020 The Tosti Club te openen op de Leeuwarder Nieuwstad.

Dankzij crowdfunding kon Niels Hoekstra in maart 2020 The Tosti Club te openen op de Leeuwarder Nieuwstad. Foto: LC

Collin Crowdfund bereikte eind vorig jaar een mijlpaal. In december ging het platform door de grens van 250 miljoen. Via Collin is een kwart miljard in bedrijven geïnvesteerd.

Er bestaat bij bedrijven grote behoefte aan kapitaal. Bijvoorbeeld om innovatieve ideeën verder te brengen.

Een rem op de ontwikkeling en dus welvaart

De deur waar ze als eerste aankloppen, blijft echter steeds vaker gesloten of gaat heel moeizaam open. Onder een miljoen zijn banken niet scheutig met financiering. Ze maken hoge kosten voor kredietbeoordeling en het voldoen aan regels.

Het is een ontwikkeling die Alfred Welink uit Assen zorgen baart. Welink, oud-voorzitter van VNO-NCW Noord, is een van de oprichters van NLInvesteert. ,,Lenen bij de bank levert veel gedoe op. Het zet de handrem op de economie.’’

Dat gedoe bij banken heeft veel te maken met resultaten uit het verleden. Witwasaffaires en fraude. ,,De bank is voorzichtig geworden. En streng. Om alleen al een rekening te openen, moet je voldoen aan een telefoonboek vol beleidsregels’’, zegt Welink.

Vastgoedbedrijf krijgt niet zomaar geld meer

En dan moet je als geldvrager ook nog net in het goede vakje vallen bij de bank. ,,Ben je bijvoorbeeld in loondienst, kun je altijd geld lenen. Ook al staat het bedrijf waar je werkt op omvallen. Ben je zzp’er dan wordt het een stuk lastiger. Ook al boek je al een paar jaar goede resultaten. Zo werkt het ook voor bedrijven. Ook een bedrijf in de vastgoedsector of retail krijgt niet zomaar geld van de bank.’’

Sparen levert bijzonder weinig op

Tegenover de bank staan particulieren met een goed gevulde spaarrekening. Spaargeld dat al enige tijd niets meer oplevert. Erger nog, in sommige gevallen kost sparen geld. Op zoek naar mogelijkheden om wel rendement op je spaargeld te halen, kun je in aandelen gaan. Of investeren in een huis. Al is ook dat niet meer even interessant. Steek je je geld in een huis, betaal je sinds dit jaar 8 procent overdrachtsbelasting.

Daar komt crowdfunding om de hoek kijken. Een oude vorm van financiering. Een aantal jaar geleden werd het veel gebruikt om maatschappelijke doelen te verwezenlijken. Maar in Leeuwarden is ambachtelijk tostibakker The Tosti Club ook een bekend voorbeeld van crowdfunding. In 2020 brachten 164 investeerders 130.000 euro bij elkaar, en kon het bedrijf in maart vorig jaar de deuren openen.

Twee ton binnen een kwartier

Met de afhoudende banken zag het mkb de afgelopen jaren steeds vaker het voordeel van crowdfunding. In 2018 wilde het Beiler Greenwall bijvoorbeeld 175.000 euro hebben om het idee van groene geluidswallen verder te brengen. Het liep als een trein. Veertien minuten nadat de crowdfunding was opengesteld, was het benodigde bedrag binnen.

Welink herkent het. Zijn NLInvesteert doet in verschillende vormen van bedrijfsfinanciering. Met crowdfunding kan het soms heel hard gaan, heeft hij gezien.

De ondernemer moet een goede propositie hebben. ,,Als het goede plan er is, kan het heel hard gaan. Er is heel veel bereidheid bij particulieren om te investeren.’’

Een miljardenmarkt

Het kwart miljard van Collin onderstreept dat. Maar ook NLInvesteert ziet de groei. In de eerste vijf jaar van het bestaan van NL Investeert groeide crowdfunding naar een totaal van 110 miljoen. Vorig jaar, het zesde jaar van het bestaan, was er een enorme versnelling. In een jaar werd via crowdfunding 120 miljoen geïnvesteerd, corona ten spijt.

Daar blijft het niet bij, denkt Welink. Hij voorziet dit jaar opnieuw een forse groei, misschien wel verdubbeling. ,,Dit is een markt waarin binnen enkele jaren miljarden omgaan, verwacht ik.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie