Sony brengt PlayStation 5 eind november in de verkoop

Sony brengt PlayStation 5 eind november in de verkoop ANP

Nederlandse gamers kunnen vanaf 19 november de langverwachte PlayStation 5 gameconsole van Sony aanschaffen, heeft het Japanse elektronicaconcern bekendgemaakt. In Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Australië en Nieuw-Zeeland kunnen liefhebbers er al een week eerder een kopen.

Sony meldt dat de verschillende versies van de nieuwe spelcomputer, de grote rivaal van de Xbox van Microsoft, respectievelijk 499,99 euro en 399,99 euro gaan kosten. De goedkopere variant heeft geen dvd-drive.

De aankondiging van de prijs is de opmaat naar een concurrentieslag tussen Sony en Microsoft eind dit jaar. Veel consumenten zullen dan naar verwachting een keuze gaan maken voor een nieuwe spelcomputer, die vaak gebaseerd is op de games die exclusief voor één type console worden aangeboden.

Microsoft maakte vorige week bekend dat de nieuwe Xbox Series X vanaf 10 november verkrijgbaar is voor ongeveer 500 dollar. Een eenvoudigere versie, de Xbox Series S, zal 200 dollar goedkoper zijn. Microsoft gaat er daarmee vanuit dat het profijt van keuze bieden aan klanten, zwaarder weegt dan het risico van het gelijktijdig lanceren van twee nieuwe machines.

Een analist benadrukt dat Sony mogelijk een slimme zet heeft gedaan door de goedkopere versie aan te bieden tegen een "aanzienlijke korting, zonder dat dit ten koste gaat van het prestatievermogen of de hardware, behalve de dvd-reader".

Hardwareprijzen hebben in het verleden meermaals het verschil gemaakt in concurrentieslagen tussen consoles. Sony en Microsoft proberen zoveel mogelijk spelers naar hun platformen te lokken om op die manier spelontwikkelaars zo ver te krijgen dat zij hun games exclusief voor hun console maken.

Nieuws

menu