Software-drama bij HZPC in Joure: winstval en mager dividend

Door tegenslag met een nieuw software-systeem krijgen de aandeelhouders van aardappelconcern HZPC in Joure dit jaar een veel lager dividend dan vorig jaar.

De implementatie van het management- en informatiesysteem ERP bij HZPC liep uit op een fiasco.

De implementatie van het management- en informatiesysteem ERP bij HZPC liep uit op een fiasco. Foto: niels de vries

Ontvingen de aandeelhouders vorig jaar 7,75 euro per aandeel, dit jaar is dat slechts 1 euro. De forse daling is een gevolg van een winstval in het onlangs afgesloten boekjaar 2019/2020. De nettowinst kelderde van ruim 9,3 miljoen euro naar 1,2 miljoen euro.

De oorzaak van de winstval is tegenslag bij de ingebruikname van nieuwe software waardoor HZPC zich genoodzaakt zag tot een forse afwaardering. Het betreft de implementatie van het zogenaamde management- en informatiesysteem ERP (Enterprise Resource Planning). Een bedrijf krijgt hiermee normaliter een beter inzicht in onder meer de planning, logistiek en financiën van alle bedrijfsonderdelen. ,,Maar bij ons ging het fout”, verklaart algemeen directeur Gerard Backx: ,,Het was een gigantische operatie en op 1 juli zouden we live gaan. Het liep echter allesbehalve naar wens. We hebben onlangs besloten om te stoppen. Het risico voor bedrijf en telers was te groot. We beginnen opnieuw en we nemen ons verlies in een keer. We gaan er wel meer door, want zonder zo’n programma kan een bedrijf als de onze niet.”

Aardappelketen verkeert in mineur

De software-perikelen betekenen een domper op een verder uitstekend jaar waarbij de telers een gemiddelde poterprijs kregen van ruim 38 cent per kilo en de omzet steeg van 350 miljoen euro naar 363 miljoen euro.

De vooruitzichten voor dit jaar lijken een stuk minder, waarschuwt Backx. ,,We hebben vaker te maken gehad met grote onzekerheid, maar er kan gesteld worden dat dit boekjaar een moeilijk jaar zal worden.” Door de coronacrisis en de vraaguitval in de horeca verkeert de gehele aardappelketen in mineur. Telers van consumptieaardappelen beuren lagere prijzen waardoor ze terughoudender zullen zijn bij de aankoop van nieuw pootgoed en fritesfabrikanten annuleren pootgoedorders vanwege grote voorraden.

Daarnaast is er door de crisis een gebrek aan harde valuta in de belangrijke afzetmarkten in Noord-Afrika (Algerije, Marokko, Egypte) en het Midden-Oosten (Libanon, Syrië, Irak). ,,De crisis in deze landen is veel ingrijpender dan in het rijke westen waar overheden hun economieën met vele tientallen miljarden euro’s ondersteunen. Dat gebeurt in die landen niet. We zien dat nu al in Cuba, een land dat altijd in een vroeg stadium pootaardappelen koopt. Ze hebben maar een derde besteld van de normale hoeveelheid. Meer geld is er niet. Het land drijft op toerisme en die sector ligt op haar gat.”

HZPC was niet in staat om dit jaar minder pootaardappelen te telen om in te spelen op de nieuwe marktomstandigheden. ,,De coronacrisis brak medio maart uit. In die tijd van het jaar zijn alle voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen al getroffen. Dat kun je dan niet meer terugdraaien”, verklaart Backx. Dit jaar teelden de HZPC-boeren de poters op circa 22.000 hectare (waarvan ongeveer 15.000 hectare in Nederland). Dat is 4 procent meer dan vorig jaar. Voor de prijsvorming is het wel gunstig dat de opbrengst per hectare een stuk lager uitvalt dan vorig jaar. Ook in Frankrijk, eveneens een belangrijk pootaardappelland is dat het geval’’, weet Backx. De lagere opbrengst dit jaar is een gevolg van de droogte in het voorjaar waardoor het gemiddeld aantal knollen per aardappelplant lager uitviel.

Duidelijk is wel dat HZPC de groei van het poterareaal volgend jaar een halt zal toeroepen. ,,De oppervlakte zal identiek zijn aan die van dit jaar”, aldus Backx die verwacht dat de wereldwijde economische recessie nog wel twee tot vier jaar aanhoudt.

Hij kondigt verder aan dat het aardappelhandelshuis voorzichtig zal zijn en goed op de kosten zal letten. Zo zal het merendeel van de vacatures niet opgevuld worden. ,,We gaan nog niet over tot een algemene vacaturestop, maar per vacature zullen we kritisch kijken of een functie ook op een later moment ingevuld kan worden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie