Sloopbedrijf uit Leeuwarden schuldig aan dood werknemer bij bedrijfsongeval in Middelstum

Foto Martin Nuver / 112Groningen

Een sloopbedrijf uit Leeuwarden is schuldig bevonden aan de dood van een werknemer uit Baflo in 2018. De man kwam om bij een bedrijfsongeval.

Van de rechtbank in Overijssel moet de onderneming een boete betalen van een ton, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk is. Dit omdat de arbeidsomstandighedenwet is overtreden. Ook krijgt het bedrijf een proeftijd van drie jaar.

Uitzendkracht klem tussen machine en bodem container

Het ongeluk gebeurde in mei 2018 op de Boerdamsterweg in Middelstum. De 59-jarige man uit Baflo, die werkte als uitzendkracht, was bezig machines in een container te plaatsen. Hij viel hierbij en kwam klem te zitten tussen de bodem van de container en een machine.

Volgens de rechter blijkt uit onderzoek dat bepaalde veiligheidsonderdelen van de machine ontbraken. Voorts was het onderhoud van de apparatuur gebrekkig en was de machine niet officieel goedgekeurd. Medewerkers kenden het personeelshandboek met daarin onder meer veiligheidsvoorschriften niet. Ook zou er tijdens de werkzaamheden geen voorman aanwezig zijn geweest op de bouwplaats.

Geen contact gezocht met nabestaanden

De rechtbank rekent het de onderneming zwaar aan dat zij na het ongeval geen contact hebben gezocht met de nabestaanden. ,,Alleen een hoge boete is op z’n plaats omdat het verwijt dat het bedrijf kan worden gemaakt zeer ernstig is’’, aldus de rechter.

Vacatures

Physiotherapeut

Therapiezentrum Janssen

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Directeur

Effectus-HR namens Stichting Centrum voor Film in Friesland

Nieuws

menu