Slagers en horeca zien vleesprijzen stijgen na versoepelingen

Slagers en horeca zien vleesprijzen stijgen na versoepelingen ANP

Met de heropening van de horeca is de vraag en dus ook de prijs van vlees toegenomen. Vooral de luxere vleessoorten zoals entrecote en rosbief zijn in trek, vertelt de branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Horecagroothandel Vermaning zegt tekorten te hebben aan rundvlees.

Sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld hebben veel bedrijven geheel nieuwe voorraden moeten inkopen. Daardoor moet flink worden ingekocht om weer op een "normaal peil te komen". Deels hierdoor is een druk op de markt ontstaan en konden prijzen dus stijgen. Ook zouden er wat minder slachtkoeien zijn momenteel, maar waarom kan de KNS niet zeggen.

Wel benadrukt de branchevereniging dat er "voldoende vlees" is en slagers genoeg kunnen leveren. Horecagroothandel Vermaning heeft meer moeite de vleesvoorraad op peil te houden. De groothandel schrijft dit toe aan een afgenomen slacht tijdens de pandemie. De Centrale Organisatie de Vleessector (COV) zegt zich hier niet in te herkennen.

Markt onder druk

Uit kwartaalcijfers voor de rundvleessector, vorige maand opgesteld door Rabobank, blijkt dat de rundvleessector wereldwijd onder druk staat. Import wordt bijvoorbeeld bemoeilijkt door lokale beperkingen. Zo heeft Argentinië de export van rundvlees sinds half mei beperkt voor 30 dagen, om de stijging van binnenlandse vleesprijzen tegen te gaan.

De Rabobank voorspelt dat in de tweede helft van 2021 het aanbod van rundvlees weer zal aantrekken. Tegelijkertijd zijn ook de prijzen van runderkuddes gestegen, omdat er minder is gefokt en er dus minder dieren verkocht kunnen worden. Rabobank verwacht dat dit proces ook zal stabiliseren wanneer er weer meer kalveren geboren worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie