Singles Day, Black Friday en Cyber Monday. De kortingsacties vliegen ons om de oren: een overzicht

Het is op Singles Day alle hens aan dek voor werknemers van het Chinese bedrijf JD.com. Foto: EPA/ Romain Pilipey

Dol op gadgets, elektronica, cosmetica of kleding? De kans bestaat dat je een dezer dagen de verleiding niet meer kunt weerstaan. Kortingsacties vliegen ons om de oren. We hadden Singles Day, op 27 november Black Friday en dan volgt nog Cyber Monday. Een overzicht. Want wat 'vieren' we nu precies? En waarom?

Singles Day

Een uit China overgewaaid koopjesfeest, gecreëerd om het vrijgezellenbestaan te vieren. Dat dit plaatsvindt op 11 november, 11-11 oftewel de datum met de meeste enen, heeft ermee te maken dat het cijfer in China wordt gezien als symbool voor het alleen zijn.

In Nederland is de aandacht voor dit festijn sinds 2017 vooral bij webshops aan het toenemen, staat op de website over Singles Day . Bol.com, de grootste webwinkel van ons land, introduceerde de kortingsactie twee jaar geleden. Het is voor dit bedrijf een van de drukste dagen van het jaar.

Of dat ook dit jaar zo is, is volgens een woordvoerster nu nog niet te zeggen. Om je een idee te geven: in China is het vandaag een gekkenhuis. Woensdagochtend rond half zes was door consumenten voor al meer dan 372,3 miljard yuan (47 miljard euro) besteld, met recordaantallen verkopen van 583.000 per seconde, meldt het Algemeen Dagblad .

Black Friday

Wie Singles Day aan zich voorbij laat gaan, kan zijn slag zijn op het in de Verenigde Staten razend populaire Black Friday. Deze koopjesdag begint op de dag na de Amerikaanse nationale feestdag Thanksgiving. Dit jaar is dat 27 november.

Dat ook (web)winkels in Nederland een graantje willen meepikken, mag duidelijk zijn. Het aantal bedrijven is de afgelopen ook toegenomen, stelt de website Black Friday Nederland . Waren in 2018 165 deelnemers, vorig jaar moeten dat er meer dan 200 zijn geweest. De verwachting is dat er dit jaar nog meer belangstelling is.

Cyber Monday

Wie dan nog niet heeft beslist, krijgt op de maandag na Black Friday (30 november) nog een kans op Cyber Monday. In 2005 ontstaan in Amerika en vooral bedacht om online shoppen te promoten. Consumenten bleken gewillig, want ook dit kortingsfestijn werd een succes.

Bedrijven die al Black Friday-aanbiedingen hadden, proberen het opnieuw op Cyber Monday (met vaak nog hogere kortingen). De looptijd van de Cyber Monday acties gelden maar één dag. In Nederland doen dit jaar tientallen (online) winkels mee, valt hier te zien .

Vacatures

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Nieuws

menu