'Sabena-personeel wacht al 20 jaar op uitbetaling door bonden'

'Sabena-personeel wacht al 20 jaar op uitbetaling door bonden' ANP

Twintig jaar na het faillissement van de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena staat nog steeds 1,85 miljoen euro geparkeerd in een sociaal fonds dat bestemd is voor voormalige werknemers. Het gaat om bijdragen die werden gestort door het toenmalige cabinepersoneel en nog steeds worden beheerd door de drie grote vakbonden, ACLVB, ACV en ACOD. Dat schrijven de Belgische kranten De Standaard, Het Nieuwsblad en het Belang van Limburg.

Na het bankroet van Sabena, eind 2001, verloor het fonds zijn nut. Maar het bleef jaren onaangeroerd en raakte in de vergetelheid na het vertrek van twee van de drie vakbonds­beheerders. De zaak kwam vorig jaar aan het rollen nadat ex-medewerkers zich hadden gemobiliseerd op sociale media. Zij hebben nu ook een advocaat ingeschakeld en vragen om snelle uitbetaling van het fonds.

Ook de bonden zeggen er nu snel werk van te maken, maar willen eerst belangrijke (juridische) vragen beantwoord zien. Tot dan blijft het geld onder toezicht van de curator, die tot op vandaag het faillissement afhandelt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie