Rutte: coronamaatregelen juist nodig voor economie

Premier Mark Rutte ANP

De strenge maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen zijn juist nodig voor economisch herstel, zegt premier Mark Rutte. Wie roept om versoepeling omdat de economie daarom zou vragen, creëert volgens hem "een schijntegenstelling". "Die tegenstelling is er helemaal niet", aldus Rutte.

De economie loopt zware klappen op door de epidemie én door de maatregelen om die de kop in te drukken. Eet- en drinkgelegenheden, culturele instellingen, kappers en tal van andere ondernemers moesten hun deuren sluiten. Anderen moeten het met veel minder personeel, leveranciers of klanten stellen. Daarom klinkt de roep om versoepeling van de maatregelen, waarvan de ingrijpendste nu meer dan drie weken gelden, steeds luider.

Maar te vroege versoepeling zou de economie juist verder schaden, waarschuwt Rutte. Dan wordt niet alleen "onze gezondheid, maar ook de economie nog harder en langer geraakt".

Discussie

Andersom kan ook geen sprake van zijn, benadrukt Rutte. "Wat we doen voor de gezondheid, draagt bij aan de economie."

Momenteel is een discussie gaande - mede aangezwengeld door presentator Jort Kelder, een vriend van Rutte - in hoeverre oude en kwetsbare mensen die ziek worden door het virus 'gered' moeten worden als dat de economie veel geld gaat kosten. Kelder stelde voor ouderen af te zonderen en de economie vervolgens te 'herstarten'.

Nieuws

Meest gelezen