Rode koersenborden op Europese beurzen

Rode koersenborden op Europese beurzen ANP

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag na een kleine opleving toch in de min geëindigd. De situatie rond het coronavirus, dat in veel landen weer oplaait, zorgde voor wat onrust op de aandelenmarkten. Wereldwijd is het aantal coronadoden inmiddels boven de miljoen uitgekomen. Verder keken beleggers uit naar het debat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Democratische kandidaat Joe Biden.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,5 procent lager op 548,92 punten. De MidKap steeg een fractie tot 801,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,5 procent.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen op het Damrak was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 5,4 procent nu er in veel landen weer strengere maatregelen gaan gelden vanwege het coronavirus. Branchegenoot Eurocommercial Properties leverde 4,1 procent in en was daarmee de grootste daler bij de middelgrote bedrijven.

Shell

Ook de banken en verzekeraars, die de recente opmars aanvoerden, werden van de hand gedaan. Aegon, ABN AMRO, ING en ASR zakten tot 3,2 procent. Shell leverde 2,7 procent in. Bij de olie- en gasreus staan volgens de Britse krant The Times duizenden banen op de tocht. Het bedrijf zal de ingrepen waarschijnlijk woensdag bekendmaken. Dan komt Shell naar verluidt ook met een tussentijdse handelsupdate. De ingreep maakt deel uit van een bredere reorganisatie. Eerder deden al berichten de ronde dat Shell bij zijn olie- en gasproductie de kosten met 40 procent omlaag wil brengen.

Verfproducent AkzoNobel ging aan kop met een winst van 1,1 procent. Verder deden chipbedrijven het goed. Zo wonnen ASML en ASMI in de AEX 1,1 en 0,9 procent. In de MidKap dikte Besi 1,6 procent aan.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM kampte met een adviesverlaging door HSBC en verloor 2,8 procent in de MidKap. Sterkste stijger was verlichtingsproducent Signify met een plus van 2,8 procent. WDP won 1,4 procent. Het logistiek vastgoedfonds heeft samen met partner VIB Vermögen een logistiek terrein gekocht in het Duitse Bottrop. Het gaat om een locatie van 13.000 vierkante meter die volledig is verhuurd.

De euro noteerde op 1,1721 dollar, tegen 1,1659 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,8 procent minder op 38,69 dollar. Brentolie daalde 4,1 procent in prijs tot 40,69 dollar per vat.

Vacatures

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Data analisten

Mediahuis Noord

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Nieuws

menu