Risico leidt tot megadeal in kalverland: VanDrie koopt Friese Van Dam Groep

Kalverhandelaar Van Dam Groep in Tytsjerk wil zijn Nederlandse activiteiten verkopen aan de VanDrie Groep. Het wachten is op groen licht van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Kalverhandelaar Van Dam Groep in Tytsjerk wil zijn Nederlandse activiteiten verkopen aan de VanDrie Groep.

Kalverhandelaar Van Dam Groep in Tytsjerk wil zijn Nederlandse activiteiten verkopen aan de VanDrie Groep. Foto: CATRINUS VAN DER VEEN

Beide partijen hebben een principeakkoord getekend. Met veertien werknemers en een jaaromzet van 120 miljoen euro is Van Dam een aantal maten kleiner dan de VanDriegroep in Mijdrecht, die met een omzet van 2 miljard euro zo’n 2500 mensen aan het werk houdt. ,,We zijn de grootste producent van kalfsvlees in Nederland’’, zegt directielid Marijke Everts van de VanDrie Groep. 

Daarom ‘willen de autoriteiten eerst ook kijken of de overname niet tot een marktverstoring kunnen leiden. Everts heeft er het volste vertrouwen in. ,,We hebben onze advocaten er goed naar laten kijken en die verwachten dat de ACM geen bezwaren zal zien.’’

Het overnamenieuws komt aan het einde van een moeilijk jaar. ,,Er bestaat momenteel een enorme onzekerheid in de markt’’, zegt Everts. ,,Dan heb ik het over de verduurzaming van de sector, waar vele miljoenen voor nodig zijn, en dan komt covid daar nog eens overheen.’’

Met het sluiten van de grenzen zag de sterk van export afhankelijke kalfsvleessector zijn markt slinken. Half oktober gingen ook de restaurants op slot. ,,Deze overname moet ervoor zorgen dat de continuïteit en de werkgelegenheid behouden blijven’’, zegt Everts.

Arie Jan van Dam vestigde zich in 1979 vanuit Zuid-Holland als kalvermester aan de Zomerweg in Burgum. Samen met zijn vrouw Annie Kastelijn en hun zonen Gert-Jan en Martijn bouwde hij die mesterij uit tot een groep van ondernemingen met een miljoenenomzet.

Kalveren

De Van Dams verhandelden niet alleen kalveren, ze begeleidden ook boeren. In Nederland wisten ze 65 contractmesters met 30.000 kalverplaatsen aan zich te binden. Zo’n tien jaar geleden kwamen daar nog eens 37 kalvermesters uit de omgeving van het Duitse Cloppenburg en Meppen bij, goed voor 15.000 kalveren. Iedereen werkt op basis van een vast salaris.

De VanDrie Groep neemt alleen de Nederlandse contracten over. Op de vraag wat er met de Duitse boeren gaat gebeuren, blijft Arie Jan van Dam het antwoord schuldig. ,,Ik heb niks toe te voegen aan de woorden van Marijke’’, zo laat hij weten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie