Zoveel huizen kwamen er vorig jaar in jouw gemeente bij door transformatie uit kantoorpanden en winkels

Woningen worden nog voornamelijk gerealiseerd uit nieuwbouw. FOTO JILMER POSTMA

Leeuwarden kende vorig jaar relatief veel woningtransformaties: 130. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. In heel Friesland gaat het om 295 nieuwe woningen.

Dat is iets minder dan de 320 woningen die in 2020 aan de voorraad zijn toegevoegd. In de gemeenten Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling, Vlieland, Harlingen, Weststellingwerf en De Fryske Marren zijn vorig jaar geen woningen gevormd uit bestaande panden.

Na Leeuwarden vonden de meeste transformaties plaats in Smallingerland en Súdwest-Fryslân (beide 40) en Noardeast-Fryslân (20). Bijna een kwart van de nieuwe huizen in Smallingerland ontstond vorig jaar uit transformatie. In Leeuwarden gaat het om 13 procent.

Leeuwarden staat met 1550 woningtransformaties - sloop en vervolgens op dezelfde plek nieuwbouw wordt niet meegeteld - volgens het CBS in de top tien als het gaat om de periode tussen 2015 en 2021. Amsterdam is koploper met 7680 transformaties. In deze tien gemeenten zijn gemiddeld bijna een kwart van de aan de voorraad toegevoegde woningen ontstaan uit transformaties.

In heel Nederland zijn vorig jaar 9,5 duizend woningen ontstaan uit transformatie van bijvoorbeeld kantoren en winkels. Dat is het laagste aantal in zeven jaar. Een op de nieuwe tien woningen is vorig jaar ontstaan uit het ombouwen van bestaande panden tot woonhuis. Nieuwbouw blijft de belangrijkste factor.

In Amsterdam werden de meeste woningen uit transformaties opgeleverd: 1155. Groningen volgt met 480.

Vacatures

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Accountmanager Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Nieuws

menu