Relatief veel animo voor overname van boerenbedrijf in Friesland

Foto: ANP

De animo in Friesland om het ouderlijke boerenbedrijf over te nemen, ligt ruim boven het het landelijk gemiddelde.

Is in Nederland op 41 procent van de landbouwbedrijven sprake van een opvolger, in Friesland is dat op 47,4 procent van de boerenbedrijven het geval, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Alleen in Flevoland is de belangstelling onder boerenzonen en -dochters hoger: 54,5 procent. In Limburg is de animo met 34,1 procent het laagst. Ook in Noord-Brabant, de provincie met de meeste agrarische bedrijven, is er relatief weinig enthousiasme: 36,1 procent.

Voor het onderzoek enquêteerde het CBS alle agrarische bedrijven met boeren en tuinders ouder dan 55 jaar. Nederland telt in totaal 52.000 boerenbedrijven. Daarvan worden er 27.000 gerund door een 55-plusser.

Het CBS peilt eens in de vier jaar de animo voor een bedrijfsovername in de landbouw. Uit deze reeks blijkt dat de belangstelling om de boerderij of tuinderij voor te zetten, toeneemt. Zo diende zich in 2008 op maar liefst 70 procent van de boerenbedrijven geen opvolger aan. In 2012 en en 2016 was dat respectievelijk 34 en bijna 40 procent.

Dat in Friesland de belangstelling bovengemiddeld groot is, komt door de dominantie van de melkveehouderij in de provincie en de bovengemiddelde schaalgrootte van de bedrijven, verklaart landbouwstatisticus Cor Pierik. Van alle sectoren is de animo voor bedrijfsovername in de melkveehouderij het grootst, ondanks dat de inkomens regelmatig achterblijven bij die in andere sectoren. Pierik legt een relatie met de passie voor melkkoeien in Nederland. ,,Een boer werkt soms meer dan tien jaar met een koe. Dat geeft een band.’’

Opvallend is dat er in de veehouderij in zijn algemeenheid meer belangstelling is om het ouderlijke bedrijf voor te zetten dan in de akkerbouw en de fruit- en groentesector. Terwijl vanwege de klimaatproblematiek consumenten opgeroepen worden om minder vlees te eten en meer plantaardig voedsel

Vacatures

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Nieuws

menu