Reiswereld vreest voor zwaar jaar door economische onzekerheid. 'Op vakantie gaan wordt voor veel mensen te duur'

Maandenlang regende het boekingen in de reiswereld, die daarmee een vreemde eend in de economisch sombere bijt was. Maar inmiddels pakken zich ook aan de vakantiehorizon donkere wolken samen. Wordt ongebreideld reizen dan toch voor de elite? „Vooral de groep met middeninkomens zal moeten snijden, en daar zit de massa.”

Dit jaar nam de vakantieganger nog massaal het vliegtuig.

Dit jaar nam de vakantieganger nog massaal het vliegtuig.

René Kok viel het direct op. Bij zowel de Belgische als de Nederlandse editie van het Verre Reizen & Cruise Event wemelde het van de dure merken en stonden er luxe wagens op de parkeerplaats. „Dat is wel anders dan de edities voor corona”, beaamt de organisator voor het evenement in oktober volmondig. „En natuurlijk weet ik dat auto’s niet alles zeggen, maar als ik hoor hoe de standhouders hebben gedraaid en welke bedragen worden uitgegeven, weet ik genoeg.”

Hij voorziet dat de middeninkomens – mensen die 35.000 tot 70.000 euro verdienen – met de huidige economische onzekerheid geen grote reisbedragen gaan uitgeven. Duizenden euro’s per persoon spenderen aan een verre reis op maat is voor hen een te groot risico.

Broekriem