Redding voor Leeuwarder Machinefabriek Van der Ploeg komt uit Dokkum

De failliete Machinefabriek Van der Ploeg in Leeuwarden komt in handen van branchegenoot SMI Groep in Dokkum. Het personeel is woensdagochtend geïnformeerd.

FOTO

FOTO GOOGLE MAPS

De 52 medewerkers van Van der Ploeg gaan de komende dagen op gesprek bij de nieuwe eigenaar. ,,Zeker meer dan de helft kan mee over’’, zegt directeur Bert Spijksma van SMI. Dat kan binnen Van der Ploeg, maar mogelijk ook bij een van de andere SMI-bedrijven.

De broers Bert en Bauke Spijksma hebben eerder dit jaar de panden van Van der Ploeg aan de Plutoweg op bedrijventerrein De Hemrik gekocht. Deze waren nog altijd in handen van een oud-directeur. De aankoop zette SMI op voorsprong toen Van der Ploeg op 22 september failliet ging, erkent curator Rudolf Knegtering. ,,SMI gaf te kennen de panden niet te zullen verhuren aan concurrenten.’’

De curator trof een bankschuld aan van ongeveer 4 miljoen euro. ,,De Rabobank loopt een scheur op’’, zegt hij over de afhandeling van dit bankroet. ,,Ook voor de handelscrediteuren is het geen halleluja.’’ Van der Ploeg stond voor ongeveer 600.000 euro bij hen in het krijt. De Belastingdienst, die nog tussen 6 en 7 ton moest hebben, springt er volgens Knegtering het best uit.

De aankoop leidt tot een stoelendans bij de bedrijven in het SMI-conglomeraat. ,,Van der Ploeg zat ruim in de jas. We gaan er onze nautische tak naartoe brengen.’’ Concreet gaat het om de bedrijven Cramm Yachting Systems (equipment voor superjachten) en Swissway (boarding equipment), beide nu gevestigd aan de Poolsterwe; en Hydromar (hydraulisch equipment voor schepen), nu gevestigd aan de Edisonstraat.

SMI Plaatwerk (15 werknemers) vertrekt van de Edisonstraat op Leeuwarden-West naar het voormalige pand van Friesland NonFerro op De Hemrik, op een steenworp afstand van Van der Ploeg. Ook dit pand is recent aangekocht door SMI Groep.

Verder heeft SMI nog twee bv’s in Dokkum, met gezamenlijk 31 werknemers. De metaalbedrijven zijn breed georiënteerd en werken onder meer voor de medische en laboratoriummarkt, Defensie, superjachtbouw en de off-shore.

Of de naam Van der Ploeg blijft bestaan, besluiten de broers Bert en Bauke Spijksma later.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie