Kortgedingrechter laat grimmige strijd om taxipassagiers bij Leeuwarder station onbeslist

In hun strijd om passagiers bij het Leeuwarder treinstation stapten drie taxibedrijven naar de rechtbank in Leeuwarden. Die wees al hun eisen af.

foto lc

foto lc

De grootste partij, Jelle Kooistra van Taxi Jelle, spande een kort geding aan tegen twee concurrenten, vader en zoon Massri. Deze Leeuwarder taxichauffeurs zouden met het gebruik van de handelsnamen TaxiStation Leeuwarden, Taxi Station Leeuwarden en Elektric Vervoer Leeuwarden op onrechtmatige wijze onder Kooistra’s duiven schieten.

Die namen lijken teveel op de bedrijfsnaam Taxicentrale Leeuwarden, waaronder de zestien personenauto’s, vier taxibusjes, vier minitouringcars en de stadsbus van Taxi Jelle eveneens opereren, zo betoogde Kooistra’s advocaat Jelmer de Vries. Zijn cliënt noemde de concurrentie twee jaar geleden in het stadsblad Liwwadders ,,de Ali’s’, veelal ondernemers van Turkse afkomst die hun klanten vervoeren in Opels en Fords’’.

Dat schoot vader en zoon in het verkeerde keelgat. Zij formuleerden een tegeneis, waarin ze zulke uitspraken beboet willen zien. Kooistra beticht het duo van agressief gedragen richting zijn personeel en klanten. Hij vindt dat de beide heren misleidende reclame maken.

Rechter Carolien Telman gaat daar niet in mee: de woorden taxicentrale en Leeuwarden zijn te algemeen om daar rechten aan te ontlenen. Ook vader en zoon krijgen geen gelijk. Als ze werkelijk een punt van de aanduiding ‘Ali’s’ hadden willen maken, dan hadden ze daar niet twee jaar mee moeten wachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie