Rechter in kort geding: De antizuivelcampagne van Dier&Recht moet stoppen: 'Heel, heel blij met deze uitspraak'

Rechter in kort geding: campagne tegen zuivel moet stoppen ANP

Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht moet per direct stoppen met de campagne Stoppen met Zuivel.

Dat heeft de kortgedingrechter van de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald in een zaak die was aangespannen door boerenorganisatie Agractie. De rechter oordeelde dat de campagne de grens van vrijheid van meningsuiting overschrijdt en schadelijk is voor de melkveehouderijsector.

Dier&Recht moet de billboard-posters binnen 48 uur verwijderen uit de zeven steden waar de campagne nog loopt. Ook moet de organisatie binnen vier uur de campagne stoppen op de eigen website. Als dat niet gebeurt, geldt een dwangsom van 5000 euro per dag met een maximum tot 50.000 euro.

Ernstig dierenleed

Op de billboards stond dat Zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. Op de site werd vervolgens uitgelegd dat de kalveren kort na de geboorte bij de koe worden weggehaald (,,ze zien elkaar nooit weer terug’’), dat ze grootgebracht worden met kunstmelk en dat ruim de helft van dieren worden afgemest voor de vleesproductie.

Stuitend en onjuist

Agractie was woedend dat veehouders werden neergezet als dierenmishandelaars. ,,Stuitend, choquerend en volstrekt onjuist”, aldus de jonge boerenorganisatie die kort voor het massale stikstofprotest in het najaar van 2019 werd opgericht. Volgens Agractie is het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn juist wenselijk dat koe en kalf apart van elkaar leven . ,,Kalveren zijn minder kwetsbaar voor infectueuze ziekten als ze opgroeien met leeftijdsgenoten in plaats van met volwassen koeien. Bovendien lopen kalveren in een stal met koeien het gevaar doodgedrukt te worden”, aldus bestuurslid Bart Kemp die verklaart ,,heel, heel blij te zijn” met de rechterlijke uitspraak.

LTO Nederland wilde niet direct naar rechter stappen

LTO Nederland, de grootste boerenorganisatie van Nederland, had er voor gekozen om juist niet direct naar de rechter te stappen. Volgens voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord speelt een kort geding Dier & Recht juist in de kaart, zo schreef hij afgelopen weekend in een column in ledenblad Nieuwe Oogst. ,,Daardoor komen ze vol in de spotlights en hopen ze dat talkshows het item oppakken. En dan is het maar de vraag welk beeld uiteindelijk blijft hangen.” Bruins vond het verstandiger om in de luwte de mogelijkheden van juridische stappen te onder zoeken.

Raddraaiers

In datzelfde ledenblad is Jack Rijlaarsdam, columnist en boer, het daar wel mee eens. ,,De posters zijn zo extreem dat de burger er weinig sympathie voor zal voelen. Rustig afwachten tot het advertentiebudget van deze raddraaiers op is, dan verdwijnen de posters vanzelf uit het straatbeeld.”

Nieuws

Meest gelezen