Rechter VS behandelt TikTok-zaak enkele uren voor ingaan verbod

Rechter VS behandelt TikTok-zaak enkele uren voor ingaan verbod ANP

Een Amerikaanse federale rechter buigt zich zondagochtend over de vraag of de Verenigde Staten de app TikTok mogen verbannen uit Amerikaanse appstores. Dat is slechts uren voordat het verbod op het populaire videoplatform zou moeten ingaan.

De Amerikaanse overheid dreigt al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen.

ByteDance wil nu via de rechter in Washington uitstel afdwingen voor een verbod op TikTok. De rechter oordeelde deze week al dat de VS voor vrijdagmiddag met betere argumenten voor de ban op de filmpjesapp moet komen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldde daarop de argumenten voor het verbod niet in het openbaar te willen geven, omdat er anders vertrouwelijke bedrijfsinformatie naar buiten komt.

President Donald Trump eiste dat de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan een bedrijf in de VS worden verkocht. Vorig weekend ging hij in principe akkoord met een deal tussen ByteDance en de Amerikaanse bedrijven Oracle en Walmart. Het softwareconcern en de supermarktreus nemen daarbij samen een minderheidsbelang van 20 procent in het nieuw op te richten TikTok Global, waarin een groot deel van het huidige TikTok in wordt ondergebracht.

Het verbod op TikTok in appstores van Google en Apple zou eigenlijk afgelopen zondag al ingaan. Na de bekendmaking van de deal met Oracle en Walmart werd het verbod met een week uitgesteld.

Nieuws

menu