Rechter: Hellema mag betaalde pauze niet zomaar schrappen

De fabriek van koekjesfabrikant Hellema in Hallum. Foto: CATRINUS VAN DER VEEN

De directie van Hellema in Hallum krijgt geen toestemming om eenzijdig de betaalde pauzes voor werknemers te schrappen.

Dat heeft de Leeuwarder rechtbank besloten in een rechtszaak dat door de Hallumer koekjesfabrikant was aangespannen. Het familiebedrijf vroeg een zogenaamde vervangende instemming aan om afscheid te nemen van de betaalde pauzes en daardoor ook van een deel van de atv-dagen, om zodoende een besparing door te kunnen voeren van 650.000 euro op jaarbasis. Dat is nodig om de fabriek rendabel te houden, zo verklaarden de directeuren Gerrit en Hille Hellema tijdens een eerdere zaak.

Hellema moet weer in overleg met bonden en ondernemingsraad

Rechter Titus Hoogslag heeft nu bepaald dat van eenzijdig opzeggen geen sprake kan zijn. De Hellema-directie zal toch echt een akkoord moeten sluiten met de ondernemingsraad en de vakbonden. De or heeft instemmingsrecht wat betreft de roosterwijzing en het schrappen van de betaalde pauze is een cao-kwestie en moet daardoor besproken worden met de bonden.

‘Vakbondswerk heeft gezegevierd’

Hellema telt circa 250 werknemers. De organisatiegraad bij het bedrijf is groot, circa 210 personeelsleden zijn aangesloten bij FNV en CNV. FNV-bestuurder Eric Brouwer is opgetogen. ,,De bal ligt nu bij Hellema.” CNV-bestuurder Linda Slagter vindt dat ,,goed vakbondswerk heeft gezegevierd.”

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu