Rechtbank vernietigt vergunning veehouders

De rechtbank Noord-Nederland heeft de vergunning van zestien Groninger melkveebedrijven vernietigd. Foto: Jaspar Moulijn

De rechtbank Noord-Nederland heeft de NB-vergunning (natuurbeschermingswet) van zestien melkveebedrijven in Groningen vernietigd.

Volgens de rechtbank is de vergunning afgegeven onder de voorwaarden van het PAS, het Programma Aanpak Stikstof. Die is niet meer rechtsgeldig, omdat de Raad van State die aanpak als onvoldoende heeft beoordeeld om de natuur in Nederland te beschermen. De vergunningen zijn aangevochten door advocaat Valentijn Wösten namens Mobilisation for the Environment (Mob) en Vereniging Leefmilieu. Deze milieuclubs nemen landelijk vierhonderd veebedrijven op de korrel. ,,Eigenlijk wilden we alle afgegeven circa NB-vergunningen aanvechten, circa 7500, maar dat is financieel gezien ondoenlijk”, verklaart Wösten.

Geen boeren pesten

Wat de milieuclubs nu gaan doen met de vergunningloze bedrijven? Wösten: ,,We zullen niet op korte termijn aandringen op handhaven. Het is ons niet te doen om boeren te pesten. Onze actie is een wake up call . Het laat zien dat het anders moet met de veehouderij in Nederland.”

Schouten

Landbouwminister Carola Schouten presenteerde vorig week haar alternatief voor de afgeschoten PAS. Volgens Wosten zijn haar plannen amper serieus te nemen. ,,En het landbouwministerie weet dat ook. Schoutens voorstellen zijn vooral bedoeld om tijd te winnen.”

Nieuws