Rabobank en machinebouwer investeren miljoenen in start-up Hydraloop uit Leeuwarden

Door een uitvinding van het Leeuwarder bedrijf Hydraloop kan water hergebruikt worden. Oplopende wereldwijde watertekort kunnen ermee worden teruggedrongen. De Rabobank en machinefabrikant Niverplast steken er nu enkele miljoenen in.

Arthur Valkiezer en Sabine Stuiver hopen dat de Hydraloop een vanzelfsprekende verschijning wordt in elk huishouden. Ze zijn momenteel een van de meest succesvolle start-ups in Friesland.

Arthur Valkiezer en Sabine Stuiver hopen dat de Hydraloop een vanzelfsprekende verschijning wordt in elk huishouden. Ze zijn momenteel een van de meest succesvolle start-ups in Friesland. Foto: Hans van Dijk

Het Leeuwarder bedrijf Hydraloop kan verder groeien dankzij de miljoeneninjectie. Hydraloop is producent en leverancier van een waterrecyclingssysteem, dat vier jaar geleden werd bedacht door Arthur Valkiezer en zijn partner Sabine Stuiver.

Het is een soort kast waarmee consumenten en bedrijven gebruikswater na reiniging opnieuw kunnen gebruiken voor het doorspoelen van de wc en om de was mee te draaien. Dit levert hun een besparing op van zowel water als energie. In januari van dit jaar won de start-up de hoofdprijs met de vinding op de prestigieuze technologiebeurs CES in Las Vegas.

Forse investering in VS

Investeerders stonden in de rij, tot corona. Woordvoerder Barbara Mounier zegt dat de onderneming daarom ,,supergelukkig’’ is dat er nu een grote internationale bank en een groot maakbedrijf zijn die in een keer geld willen steken in Hydraloop. Dankzij de geldinjectie kan het bedrijf zijn internationale netwerk versneld uitbreiden en verder innoveren. Zo zal er onder meer in de Verenigde Staten en in Australië fors worden geïnvesteerd.

Klanten uit de hele wereld melden zich voor de Hydraloop, die wordt vervaardigd door Technologies Added in Emmen. Door het groeiende watertekort neemt de vraag naar het product wereldwijd toe, aldus Mounier. Hydraloop verwacht volgend jaar een omzetgroei van maar liefst 500 procent. Er zijn tot nog toe 300 hydraloops verkocht aan zowel consumenten als bedrijven over de hele wereld. Hydraloop verwacht dat dit er binnen een jaar duizenden zullen zijn.

‘Prachtige oplossing’

Rabobank beschouwt de hydraloop als een ,,prachtige oplossing om waterverbruik te verduurzamen. Dat is hard nodig, want water is essentieel als drinkwater en voor de voedselproductie’’, aldus David van Lynden van Rabobank. Niverplast uit Nijverdal produceert machines voor de verpakkingsindustrie. Ook deze onderneming ondersteunt de missie van Hydraloop om gebruikswater te hergebruiken. Vooral nu door de groeiende wereldbevolking zoet water steeds schaarser zal worden.

Bij Hydraloop in Leeuwarden werken nu twaalf mensen; dat zullen er naar verwachting volgend jaar twintig zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Startups