Betalen via QR-code is populair maar tijdens Koningsdag lopen we nog steeds rond met contant geld: 'Het is verbazingwekkend'

We betalen steeds meer contactloos: via pin, mobiel of met een QR-code. Ook op Koningsdag grijpen Nederlanders vaak naar de digitale portemonnee, al blijft contant geld populair.

Vrijmarkt aan de Boterhoek, vorig jaar in Leeuwarden.

Vrijmarkt aan de Boterhoek, vorig jaar in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Lang niet iedereen heeft nog standaard briefgeld of losse euro’s bij zich. De propvolle en topzware portemonnee is ingeruild voor een strakke etalage van pasjes. Betalen met de telefoon wint bovendien aan terrein.

Eén op de vijf betalingen zonder betaalpas

Nederlanders betaalden vorig jaar aan de toonbank even vaak contactloos met een mobiele telefoon of bijvoorbeeld een smartwatch als met contant geld, blijkt uit recent onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland. Eén op de vijf kassabetalingen is vorig jaar zelfs zonder tussenkomst van een fysieke betaalpas gedaan.

Ook op grote markten is contant geld niet meer de enige betaalwijze. Pinnen rukt op en ook contactloos betalen. Verschillende banken introduceerden al speciale apps waarmee je QR-codes kunt downloaden. Hiermee kunnen kopers hun waren afrekenen.

‘Pinnen gebeurt nauwelijks’