'Prinsjesdagstukken geven sprankje hoop in crisistijd'

'Prinsjesdagstukken geven sprankje hoop in crisistijd' ANP

De uitgelekte plannen met betrekking tot Prinsjesdag geven een sprankje hoop op het gebied van economische groei, werkgelegenheid en de ontwikkeling van de koopkracht. Dat stellen ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW in een eerste reactie.

Het Centraal Planbureau verwacht volgens de gelekte documenten dat de economie volgend jaar met 3,5 procent groeit na de krimp dit jaar als gevolg van de coronacrisis. Werkenden gaan er in koopkracht 1,2 procent op vooruit. De gemiddelde koopkrachtstijging bedraagt 0,8 procent. Door het derde steunpakket dat het kabinet recent presenteerde, ligt de werkloosheid iets minder hoog dan verwacht: op 5,9 procent ofwel 545.000 werklozen.

De ondernemersorganisaties hopen dat de cijfers realiteit zullen worden. Ze benadrukken verder dat er een investerings- en steunpakket klaarligt. Daarmee is het land geholpen en kan Nederland al investerend uit de crisis komen.

Onzekere factoren

Verder wijzen VNO-NCW en MKB-Nederland erop dat er een hoop onzekere factoren voor ondernemers en de economie blijven bestaan. Zo neemt de kans van een no-dealbrexit toe, en staan ook geopolitieke verhoudingen onder druk. Onder meer de spanningen tussen grootmachten China en de Verenigde Staten lopen op.

Ook blijft de kans op een tweede coronagolf bestaan, zo klinkt het. Verder wordt op de mogelijkheid van regionale lockdownmaatregelen gewezen. Binnen een mum van tijd kan alles er weer compleet ander bijliggen, zo wordt gewaarschuwd.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu