Potato Day HZPC virtueel: 'Met elkaar in verbinding blijven in deze tijden is belangrijk'

De Potato Days van pootaardappelexporteur HZPC zijn een begrip in de aardappelsector. Online troffen honderden deelnemers uit de hele wereld elkaar.

HZPC organiseert zijn jaarlijkse aardappeldagen dit jaar digitaal in aardappelloodsen in Stiens.

HZPC organiseert zijn jaarlijkse aardappeldagen dit jaar digitaal in aardappelloodsen in Stiens. FOTO NIELS WESTRA

Een digitale ronde zaal met lege stoeltjes. Langzaam worden die gevuld met lichtjes die voor aanmelders staan. ‘ Good morning from Montenegro ’ flitst er rechts in beeld een naam op. ‘Groetjes uit Tjalleberd’ komt ook voorbij. Dan volgen er meer en meer.

Vanuit Tanzania, Tunesië, Slovenië, Finland, Frankrijk, Argentinië en diverse andere landen begroeten deelnemers elkaar gistermorgen voor de Potato Days Live van HZPC. In een van de distributiecentra van HZPC in Stiens is daarvoor een speciale virtuele studio gebouwd.

Normaal gesproken verwelkomt aardappelveredelaar HZPC elk jaar honderden gasten in Joure, waar de nieuwste pootaardappelrassen worden getoond. Door corona was dit uiteraard niet mogelijk. Daarom vond een online-editie plaats, waar 1300 telers, klanten en andere partners van HZPC uit negentig landen zich voor hadden aangemeld.

Mix van gesprekjes en filmpjes van telers

De digitale bijeenkomst kreeg de titel Let’s connect . ,,Met elkaar in verbinding blijven in deze tijden is belangrijk”, verwoordde algemeen directeur Gerard Backx het aan het begin van het evenement. Onderwerpen als de wereldwijde voedselvoorziening en nieuwe aardappelrassen kwamen aan bod in een mix van gesprekjes, filmpjes van telers, onder wie Geert Jan Duisterwinkel uit Vierhuizen en Arjen Bos uit Oldehove (Gr.). Onderwijl kan elke deelnemer via de chat een vraag stellen.

Aan tafel in de studio zitten live gasten in een soort DWDD -opstelling. Ze zijn het over één ding eens: ze hebben elkaar nodig in de sector en willen kennis delen. Dat geldt zeker met het oog op de invloed van klimaatverandering op het telen van aardappelen. Directeur Dick Zelhorst van aardappelinkooporganisatie Aviko Potato vertelt dat zijn klanten hem in coronatijd te hulp schieten, door contracten te verlengen.

Camelia, Rashida en Cardyma

Peter Vos van HZPC Research zette de drie rising stars in het zonnetje: soorten pootaardappelen die in opkomst zijn. De duurzame Camelia, resistent tegen vele ziekten, de robuuste Rashida, die vooral in het Midden-Oosten, zuidelijk Afrika en Zuid-Europa wordt geteeld, en de Cardyma, die de nieuwe kaskraker wordt genoemd. Een ras dat vooral geschikt is om Franse friet van te maken en voornamelijk in West-Europa wordt geteeld.

Robert Graveland van HZPC Research vertelde dat de veredelaar binnen vijf jaar een hybride aardappel op de markt zal brengen. HZPC is al zestien jaar bezig met de ontwikkeling van aardappelzaad. ,,De eerste generatie rassen is bestemd voor markten in Zuidoost-Azië en Centraal Afrika’, aldus Graveland. ,,Ze zijn niet nog concurrerend voor de Europese markten. Zaden kun je logistiek gezien wel gemakkelijker distribueren dan knollen.”

HZPC, opgericht in 1898, heeft ruim 400 medewerkers in 16 landen en exporteert naar meer dan 90 landen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie