Plastictest geeft Friese bedrijven inzicht in hoe ze hun materialen kunnen recyclen

De provincie laat tientallen Friese bedrijven een plastic-check uitvoeren in het nieuwe testlab circulaire plastics in Oudehaske. Het moet de bedrijven concurrentievoordeel opleveren.

Martine Brandsma, de eerste directeur van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics in Oudehaske.

Martine Brandsma, de eerste directeur van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics in Oudehaske. FOTO SIMON BLEEKER

In het splinternieuwe Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) in Oudehaske wordt onderzoek gedaan naar de plastic kringloop en het ‘nieuwe leven van plastic’, zoals het makkelijker sorteren en hergebruiken van plastic uit afval. Het testlab werd vorig jaar gebouwd met steun van het rijk, de provincie en het Afvalfonds en is het eerste plastictestcentrum van Europa.

Tegemoetkoming

De provincie Fryslân motiveert nu Friese bedrijven om een plastictest te doen in het centrum. Gedeputeerde Staten maakt 150.000 euro vrij om zeker zestig tot zeventig bedrijven te laten screenen door het testcentrum.

In het lab kijken specialisten naar de recyclebaarheid, sorteerbaarheid en wasbaarheid van verpakkingsmaterialen van de bedrijven. Het moet de bedrijven inzicht bieden in de mogelijkheden die ze hebben om hun materialen beter te recyclen.

,,We ondersteunen hiermee de innovatie en ontwikkeling van deze Friese bedrijven’’, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, economie). ,,We zien dat bedrijven in de coronacrisis voorzichtig zijn met innoveren. Door hen op deze manier tegemoet te komen, hebben we de financiële drempel in ieder geval weggehaald.’’

Lees ook | Oudehaske krijgt een nationaal testcentrum voor plastic, maar wat gaat daar gebeuren?

Concurrentievoordeel

De provincie betaalt negentig procent van de testdag, het bedrijf de overige tien procent. ,,Met de kennis die zij meekrijgen, kunnen ze hun bedrijfsvoering optimaliseren en krijgen ze kennis in hoe ze hun verpakkingsmaterialen kunnen hergebruiken’’, zegt De Rouwe.

,,Het is mooi dat wij onze bedrijven in onze provincie kunnen laten testen. Het geeft hen een concurrentievoordeel ten opzichte van andere bedrijven. Ook onderstreept het de belangrijke positie die Friesland heeft binnen de circulaire economie.’’

De bedrijven kunnen zich rechtstreeks melden bij NTCP. De provincie heeft het testcentrum een rechtstreekse opdracht verleend. De provincie wijkt daarmee af van de eigen aanbestedingsregels, maar zegt ook dat het NTCP een unieke testfaciliteit is. Er is niet gekozen voor een subsidieregeling via de provincie. Dit om de aanvraag niet onnodig lang te maken, zegt De Rouwe. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie