Philips verliest bodemprocedure van Lidl over auteursrecht shaver

De Philips Shaver RQ 320. FOTO LC

Met de verkoop van het scheerapparatenmerk Silvercrest maakt supermarktketen Lidl geen inbreuk op het auteursrecht van Philips, oordeelt de rechtbank Den Bosch.

Die uitspraak betekent een flinke tegenvaller voor Philips. Het elektronicaconcern, dat zijn scheerapparatenfabricage in Drachten heeft geconcentreerd, procedeert al sinds 2016 tegen Lidl. In deze laatste bodemprocedure was de Philips-shaver RQ 320 de inzet.

Dit in 2011 ontworpen model lijkt sterk op een scheerapparaat van het merk Silvercrest dat Lidl verkoopt, zo voerde Philips-advocaat Laura Fresco tijdens de zitting aan. Volgens Fresco draagt de shaver het persoonlijke stempel van de ontwerper en heeft het type daardoor een eigen persoonlijk karakter.

Lidl verkoopt het gewraakte model sinds juli 2017 in zijn webshop. Een eerder kort geding voorkwam dat de Silvercrest ook in de winkelschappen van Lidl te vinden was. Philips bleef bij zijn eis dat het Duitse supermarktcocern de verkoop volledig zou moeten staken.

Lidl-advocaat Maarten Haak betwist echter dat de shaver een auteursrechtelijk beschermd werk is. De drie rechters hebben hem daar grotendeels gelijk in gegeven. ,,De Philips-Shaver heeft een luxere uitstraling, door het subtiele glimmende element in dat verbindingsstuk’’, zo formuleren ze het in hun vonnis. ,,De Lidl-shaver daarentegen is meer gedrongen en maakt eerder een grove, robuuste en daardoor een meer degelijke indruk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie