'Philips stevent af op nieuw massaontslag': lot van fabriek in Drachten is nog onwis

Philips-personeel zet zich schrap voor een nieuwe ontslagronde, waarbij ruim duizend banen dreigen te sneuvelen. Het lot van Drachten is nog onwis, zeggen de vakbonden.

De hoofdingang van Philips Drachten aan de Oliemolenstraat.

De hoofdingang van Philips Drachten aan de Oliemolenstraat. Foto: Jilmer Postma

De nieuwe topman Roy Jakobs maakt maandag de jaarcijfers bekend. Philips lijkt af te koersen op een verlies van 1,5 miljard euro, grotendeels veroorzaakt door het debacle met zijn adem- en apneuapparatuur. In Amerika hangen nog altijd miljardenclaims boven de markt.

Om de tegenvallers te compenseren, maakte het bedrijf eind oktober al bekend dat er wereldwijd vierduizend banen gingen verdwijnen. In Nederland ging het om achthonderd arbeidsplaatsen. Uiteindelijk bleef het aantal gedwongen ontslagen beperkt tot 168, de meeste werknemers vertrokken via natuurlijk verloop.

Die ingreep lijkt niet genoeg. Volgens het Eindhovens Dagblad zal Philips maandag een nieuwe reorganisatie aankondigen, waarbij alleen in Nederland al meer dan duizend arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. De krant baseert zich op bronnen rondom het concern.

Buiten schot