Philips schrapt 1100 banen in Nederland bij reorganisatie

De scheerapparatenfabriek van Philips in Drachten. Foto: Jilmer Postma
De ontslagen komen niet onverwacht. Jakobs zei bij de vorige ontslagronde in oktober, die hij aankondigde toen hij nog maar een paar dagen ceo was, dat hij de eerste maanden van zijn bewind wilde werken aan een plan om het bedrijf er weer bovenop te krijgen. Daarbij liet hij al doorschemeren dat het waarschijnlijk was dat er nog meer banen geschrapt zouden worden. Gezien de grote problemen bij het bedrijf, was wel duidelijk dat een forse ingreep moest volgen. Dat het inderdaad ging om duizenden banen, lekte vrijdag al uit via het Eindhovens Dagblad .
Van de 79.000 man bij Philips, werken er nu nog 11.0000 in Nederland. Bij de ronde in oktober werd al het opheffen van 800 banen aangekondigd. Daarvan gingen er uiteindelijk 163 via gedwongen ontslag. De grootste klap valt nu in de omgeving van Eindhoven en Best waar nu ruim 7.500 mensen werken. Twee derde van de banen die in Nederland verdwijnen, zijn bij Philips-vestigingen in deze regio.
Ook op het hoofdkantoor gaan stevige klappen vallen. Philips verlaat zijn huidige onderkomen in de Breitnertoren aan de Amstel en trekt begin 2025 naar een kleiner pand aan de Zuidas.
Miljardenverlies
Philips was de afgelopen tien jaar winstgevend, maar maakte maandag het grootste verlies in 20 jaar bekend met een negatief bedrijfsresultaat van ruim 1,5 miljard euro, grotendeels door een afschrijving op het onderdeel dat slaapapneu-apparaten maakt. De omzet kwam uit op 17,8 miljard euro.
Philips kampt sinds medio 2021 met grote problemen omdat het 5,5 miljoen apneu-apparaten heeft moeten terugroepen. Dat heeft het bedrijf al 915 miljoen euro aan kosten opgeleverd, plus een afschrijving van 1,3 miljard euro op het onderdeel dat de dingen maakt. Daar komen de komende jaren nog claims van gedupeerde patiënten en beleggers bij, plus de nodige boetes van diverse autoriteiten die onderzoek doen. Onderzoek waar Philips eind vorig jaar uit concludeerde dat de gezondheidsrisico’s erg meevalt, is nog niet gevalideerd door toezichthoudende instanties. De koers van het aandeel is sinds het begin van de ellende met ruim 70 procent gedaald.
Onderdelentekort
Behalve de problemen met de apneu-apparaten heeft Philips ook problemen om aan voldoende onderdelen te komen, voor zijn andere producten. Het bedrijf beschikt over een vol orderboek, maar kan de bestellingen niet omzetten in inkomsten, omdat het componenten voor zijn apparaten tekort komt. Het verbeteren van de leveranciersketen en betere kwaliteitscontroles zodat tegenvallers zoals met de apneu-apparaten niet meer voorkomen, zijn de hoogste prioriteiten op het lijstje van Jakobs.
Na jaar na jaar divisies en productgroepen te hebben afgestoten totdat er alleen nog verzorgings- en medische apparaten overbleven, is het bedrijf nu niet van plan nog meer grote desinvesteringen te doen, bleek maandag. Een nieuwe inrichting van de bedrijfsstructuur moet het bedrijf helpen beter te presteren met de bestaande producten.
Philips gaat onder andere minder research & development (r&d) centraal doen en meer bij de afzonderlijke divisies. Daarnaast snijdt in het aantal onderzoeksprojecten die het heeft lopen. Investeringen gaan naar een kleiner aantal grotere initiatieven, waarmee het bedrijf zijn uitgaven aan r&d verlaagt van 1,9 miljard euro naar 1,7 miljard euro op jaarbasis.
Bezem door de top
Ondertussen haalt Jakobs ook flink de bezem door de top. De Nederlander Kees Wesdorp gaat weg als hoofd de divisie die diagnose-apparatuur maakt en Vitor Rocha verdwijnt als topmanager voor de Amerikaanse markt. Hij wordt vervangen door de Amerikaan Jeff DiLullo. Philips stelt ook een lid van de raad van bestuur aan die verantwoordelijk wordt voor patiëntveiligheid.
Gerelateerd
Vacatures
Unitmanager
Talent Performance namens BBC Bouwmanagement

Werken op de SEH, OK of IC?
Ommelander Ziekenhuis Groningen

Werkvoorbereider Infra
Geomaat
