1100 banen weg bij Philips. Hoe kan het dat de fabriek in Drachten buiten schot blijft?

Dat Philips de fabriek in Drachten ongemoeid laat bij de nieuwste reorganisatie, is volgens de vakbonden niet meer dan logisch.

De locatie van Philips in Drachten.

De locatie van Philips in Drachten. Foto: Jilmer Postma

De scheerapparatenfabriek kan wel tegen een stootje, bleek nog in het recente verleden. In oktober, bij de vorige ontslagronde, werden 800 banen opgeheven. Uiteindelijk gingen 168 mensen gedwongen weg, van wie 3 in Drachten. Vooral dubbelfuncties in de middenlaag van het management werden toen geschrapt.

Philips maakte maandag het grootste verlies in twintig jaar bekend: 1,5 miljard euro, grotendeels door een afschrijving op het onderdeel dat slaapapneu-apparaten maakt. Het bedrijf schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde van die banen verdwijnt in de regio Eindhoven en Best.

De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam. In 2024 en 2025 verdwijnen wereldwijd nog eens 3000 banen. Het is nog niet duidelijk of er ook dan in Nederland weer banen verdwijnen. Wereldwijd werken er 79.000 man bij Philips, van wie nu nog 11.000 in Nederland.