Personeel bezit gros van aandelen Donker Groep

FOTO ARCHIEF LC

Zo’n honderd werknemers van de Donker Groep in Sneek hebben aandelen gekocht van hun werkgever. Het idee is dat mensen zich extra betrokken gaan voelen bij het bedrijf.

Anja Kanters, directeur-grootaandeelhouder, bezit 25 procent van de aandelen. De overige 75 procent is beschikbaar gesteld voor directie en medewerkers in de vorm van certificaat-aandelen. Bij een eerste ronde is 80 procent daarvan in handen gekomen van ongeveer honderd medewerkers.

Een goede score, aldus Kanters, die de afgelopen jaren langs alle vestigingen ging om het idee toe te lichten. Zij vindt een medeaandeelhouderschap voor werknemers de beste structuur voor de toekomst van de onderneming. ,,Zeker voor een ambachtelijk bedrijf is het bijzonder dat dit gebeurt. Dat zou ik vaker willen zien. Mensen maken bij ons het verschil en zijn ons belangrijkste kapitaal.”

Medewerkers kunnen goedkoop instappen, aldus Kanters. Hierdoor kunnen ze snel van een waardestijging profiteren. Er zijn ook hoveniers die niet willen beleggen. ,,Het is niet voor iedereen. Je moet het willen”, stelt de directeur. Kanters beschouwt de uitgifte van aandelen voor medewerkers als een vorm van erkenning en waardering voor hen. ,,Als je aandelen hebt, voel je je extra betrokken bij het bedrijf.”

Alleen mensen die minimaal een jaar in dienst zijn komen in aanmerking voor de aankoop van een certificaat. Ieder personeelslid mag jaarlijks tweeënhalf keer zijn bruto jaarsalaris in aandelen steken. ,,Zo hou je ruimte voor iedereen”, vindt Kanters. Elk jaar komt er een nieuwe handelsronde, waarin aandelen kunnen worden aan- en verkocht. Een personeelslid dat vertrekt dient zijn aandeel te verkopen.

Donker werd in 1961 in Sneek opgericht door Hessel Donker en behoort tot de top drie van ondernemingen in de groenbranche. De omzet bedraagt 84 miljoen euro. Kanters is sinds 1987 directeur en werd in 1991 mede-aandeelhouder. Donker Groep bestaat uit drie divisies: groen, design en interieur. Er werken 850 mensen.

Nieuws

Meest gelezen