Oud-staatssecretaris Snel in bestuur pensioenfonds ABP

Oud-staatssecretaris Snel in bestuur pensioenfonds ABP

Oud-staatssecretaris Snel in bestuur pensioenfonds ABP ANP

Oud-staatssecretaris Menno Snel treedt per 1 september toe tot het bestuur van pensioenfonds ABP. Hij is de opvolger van Carel van Eykelenburg. Snel gaat deel uitmaken van de werkgeversdelegatie van het ambtenarenfonds.

ABP-voorzitter Corien Wortmann is blij met de komst van Menno Snel. "Hij brengt zowel ruime bestuurlijke ervaring in de publieke en financiële sector als kennis van het besturen van grote uitvoeringsorganisaties met zich mee", zegt zij.

Menno Snel, sinds juni ook voorzitter van de D66-denktank, zegt de ontwikkelingen in het pensioenstelsel steeds te hebben gevolgd. "In deze spannende tijden waarin een nieuw pensioenstelsel wordt vormgegeven wil ik graag mijn steentje bijdragen aan de doelen van ABP: samen bouwen aan een goed en duurzaam pensioen voor nu en in de toekomst." Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft 2,9 miljoen deelnemers en 456 miljard euro aan vermogen beschikbaar.

Menno Snel was van 2017 tot 2019 staatssecretaris van Financiën in kabinet Rutte III. De afhandeling van wat de toeslagenaffaire is gaan heten kostte hem de kop. Daarbij zijn grote groepen ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen in de problemen gekomen door een ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst. De toeslag werd stilgezet en meestal moesten de gedupeerden razendsnel enorme bedragen terugbetalen.

Inmiddels is zo'n 600 miljoen euro opzij gezet voor compensatieregelingen en heeft het kabinet meermaals excuses gemaakt voor de kwestie. De volledige Tweede Kamer wil een parlementaire ondervraging over de affaire. Getuigen die de Kamer wil ondervragen zijn daarbij verplicht op te dagen.