Op zoek naar een huis? Zet je wensen op platform Wensk en misschien rolt er wel een match uit..

Een briefje in de bus doen bij bewoners van je favoriete huis: digitaal platform Wensk doet in feite hetzelfde. De jonge ondernemer Tjerk Pieter de Vries uit Dokkum bedacht het concept, dat de woningmarkt meer in beweging moet zetten. Makelaars zijn er blij mee.

Tjerk Pieter de Vries uit Dokkum heeft succesvolle site Wensk opgericht voor makelaars. Bedoeld voor mensen die een woning zoeken.  FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Tjerk Pieter de Vries uit Dokkum heeft succesvolle site Wensk opgericht voor makelaars. Bedoeld voor mensen die een woning zoeken. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Hoe vind je je droomhuis? Je zoekt de sites af van makelaars of speurt op Funda. Heel misschien doe je zelfs een briefje in de bus bij de bewoner van die woning waarvan je droomt. Sinds kort kunnen woningzoekenden hun woonwensen ook online de wereld in sturen. Via het digitale platform Wensk vullen ze in waar hun toekomstige huis aan moet voldoen. Mensen die hun woning in de verkoop willen zetten, kunnen er een kijkje nemen en contact opnemen met een makelaar. Mogelijk rolt er dan een match uit.

Het idee is van de jonge ondernemer Tjerk Pieter de Vries (21) uit Dokkum. Voor zijn afstudeerscriptie aan de opleiding bedrijfskunde aan NHL Stenden werkte hij een half jaar bij Regiomakelaardij in zijn woonplaats. Daar besprak hij het nieuwe concept met makelaar Gert Jan Nienhuis.

'Kan ik iets bedenken waarbij ik mensen help hun droomhuis te vinden?'

Hij vertelt hoe hij in zijn nabije omgeving zag hoe moeilijk mensen een woning konden vinden. ,,Mijn neven en nichten bijvoorbeeld visten steeds achter het net. Het aanbod van woningen is veel kleiner dan de enorme vraag”, licht hij toe. ,,Ik denk altijd in oplossingen en dacht: kan dat niet anders? Kan ik iets bedenken waarbij ik mensen help hun droomhuis te vinden? Het is toch gek dat de huizenmarkt alleen benaderd wordt vanuit het aanbod.’’ Zo ontstond Wensk, waarin vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Een woningzoekende vult zijn woonwens in met een persoonlijke noot.

Op de site valt bijvoorbeeld te lezen dat iemand een ‘vrijstaande woning met uitzicht op of aan het water, met een garage en slaapkamer op de begane grond’ zoekt. Waar is niet zo belangrijk. ,,Als het maar geen grote plaats is.” Een gezin met twee kleine kinderen uit Franeker wil terug naar Dokkum en zoekt een vrijstaande woning of twee-onder-een-kap in een kindvriendelijke buurt. Wie zo’n woning heeft, kan zijn gegevens invullen en vervolgens neemt een makelaar contact op. Die brengt beide partijen samen.

Hulp dankzij Wensk

De Vries heeft een jong stel uit Ferwert als een soort proef aan een woning in Dokkum geholpen, dankzij Wensk. ,,Ze wilden naar Dokkum verhuizen en voerden hun wensen in op de site. Een ander stel wilde ruimer gaan wonen en heeft hun woning aan hen verkocht. Ook is er een oudere dame die alleen was komen te staan en haar te grote woning wilde verkopen. Ze vond het leuk om dat aan een jong gezin te verkopen. Zelf ging ze naar een kleiner appartement. Zo ontstaat er meer ruimte op de woningmarkt.’’ 

Behalve Regiomakelaardij in Dokkum past ook Van der Wal makelaars in Franeker en Harlingen Wensk toe. Ook de Leeuwarder makelaar De Vos heeft belangstelling. De Vries had donderdag een gesprek met hem.

Honderd wensen

Het succes overvalt de jonge Dokkumer een beetje, zegt hij glimlachend in zijn ruime kantoor in Dokkum. Hij huurt het sinds enkele maanden van zijn ouders, die een schildersbedrijf hebben. ,,Wie had dit succes verwacht? Ik niet.”

Inmiddels staan er al honderd woonwensen voor Dokkum op de site Wensk. Een verdienmodel heeft De Vries, die nog twee bedrijven runt, niet. ,,Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. Ik zou bijvoorbeeld per woning die via Wensk verkocht wordt een bepaald percentage kunnen vragen. Of misschien kan ik een abonnement opzetten voor makelaars.”

'Als een verzoek krijg om een woning te verkopen, kijk ik eerst op Wensk'

Makelaar Gert Jan Nienhuis van Regiomakelaardij gebruikt Wensk nu anderhalve maand en is er heel erg blij mee. ,,Het concept werkt. Het aanbod van woningen is veel minder dan pakweg vijf jaar geleden. Terwijl er tegelijkertijd een enorme vraag is naar huizen. Wensk is een extra instrument om de woningmarkt weer wat in beweging te krijgen.’’ Hij vertelt dat veel woningzoekers zich bij hem melden. ,,Of ik bijvoorbeeld een twee-onder-een-kapper voor ze heb. Door Wensk heb ik tot nog toe vier opdrachten verworven. Twee ervan hebben geleid tot een verkoop. Als ik nu een verzoek krijg om een woning te verkopen, kijk ik eerst op Wensk of er iemand is die zo’n woning zoekt. En dat kan zomaar een match zijn.”

Wensk is volgens Nienhuis bovendien een geweldig middel om als makelaar ,aanbod binnen te halen. ,,Ik heb zes mensen die ik ook aan het werk moet houden.” Het mooie vindt hij de persoonlijke boodschap van enkele zinnen die mensen op de site kunnen zetten. ,,Een woningbezitter die dit leest, kan zich door iets aangesproken voelen.” 

De Vries meent dat Wensk makelaars bovendien werk kan schelen. ,,Ze hoeven geen bezichtigingen meer te plannen of foto’s te maken van woningen voor hun site. En ze hoeven geen mensen meer teleur te stellen. Als je 25 bezichtigingen hebt, kan er maar één iemand de woning kopen. De rest heeft het nakijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Woningmarkt