Oordeel rechter nodig bij pauzeconflict van koekjesfabriek Hellema

Smoeltjes van Hellema Foto LC

De rechter zal er toch aan te pas moeten komen om een einde te maken aan de impasse bij koekjesfabriek Hellema in Hallum.

Vakbonden, ondernemingsraad en directie van Hellema troffen elkaar in de derde week van september voor de rechtbank in Leeuwarden in een conflict over het doorbetalen van de pauzes. Rechter Titus Hoogslag stuurde toen aan op een afkoopsom voor de 250 medewerkers, maar gaf de partijen drie weken de tijd om er onderling uit te komen.

Die termijn is nu verstreken. Een nieuw directievoorstel is door de 210 vakbondsleden bij Hellema ,,vrijwel unaniem’’ van de hand gewezen, vertelt CNV-bestuurder Linda Slagter. ,,Het personeel is enorm betrokken, ze hebben allemaal gestemd. Dat is dus toch wel een belangrijke indicator’’, vindt FNV-bestuurder Eric Brouwer.

De directeuren Gerrit en Hille Hellema zeggen dat ze het mes in de pauzes moeten zetten om hun fabriek rendabel te houden. De personeelsleden vrezen dat ze moeten bloeden om de aanschaf van een nieuwe productielijn te kunnen bekostigen.

,,Investeren is nog daar aan toe, maar om dat door je personeel te laten bekostigen? Daar heb je aandeelhouders voor’’, vindt Brouwer. Het gerechtelijk oordeel wordt volgende week verwacht.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu