Ontslagen en acties van de baan bij Biddle in Kootstertille

Bij Biddle in Kootstertille produceren ze klimaatbeheersingsapparatuur.

Bij Biddle in Kootstertille produceren ze klimaatbeheersingsapparatuur. Foto: Jilmer Postma

Er vallen geen gedwongen ontslagen bij Biddle in Kootstertille. Het Britse moederbedrijf Carver Climate Systems wilde reorganiseren vanwege de coronacrisis. Het bedrijf staakt nu de verdere uitvoering van dit plan dat 17 van de 64 arbeidsplaatsen zou kosten.

Met vijf medewerkers was het bedrijf al een vrijwillige vertrekregeling overeen gekomen. Voor de resterende twaalf personeelsleden zou sprake zijn van gedwongen ontslag.

Biddle, dat klimaatbeheersingsapparatuur produceert zoals luchtgordijnen voor de ingang van winkels, ziet daar nu van af. De motivatie is dat het ,,een niet voorziene interne besparing” heeft gevonden. Daarmee zijn acties bij het bedrijf, waar de vakbonden mee dreigden, van de baan.

Veel onrust

De reorganisatieplannen zorgden voor veel onrust. De ondernemingsraad had negatief geadviseerd omdat ze niet overtuigd was van de noodzaak van de omvang van de ingreep. Daarnaast liepen de onderhandelingen met de vakbonden over een sociaal plan moeizaam. De bonden vonden het eindbod veel te mager voor een bedrijf dat jarenlang winstgevend is geweest en dat vorig jaar nog een FD Gazelle kreeg uitgereikt. Dat duidt op een winstgevende omzetgroei gedurende de afgelopen drie jaar van minimaal 20 procent.