Onderzoekers Wetsus: digestaat uit vergisters lijkt positieve invloed te hebben op bodem. 'Heel anders dan we dachten'

Het toevoegen van digestaat uit vergisters lijkt een positieve invloed te hebben op de bodem. Het zijn de eerste voorzichtige conclusies uit onderzoek van Wetsus in Leeuwarden.

Gedeputeerde Sietske Poepjes 'inspecteert' de pomp die de mest van de kelder naar de vergister (op de achtergrond) brengt. Links Nico Stokman, rechts broer Arjan.

Gedeputeerde Sietske Poepjes 'inspecteert' de pomp die de mest van de kelder naar de vergister (op de achtergrond) brengt. Links Nico Stokman, rechts broer Arjan. FOTO NIELS DE VRIES

Onderzoekers van Wetsus lichtten woensdagavond hun resultaten toe op een avond voor boeren en andere geïnteresseerden op de Watercampus in Leeuwarden. Het instituut houdt zich normaliter bezig met water, maar breidt het werkveld nu uit naar de bodem. Volgens directeur Cees Buisman omdat in de bodem veel dezelfde processen spelen als in het water. Zo is men onder meer benieuwd of microbiologische kennis over water in zuiveringsinstallaties ook opgaat voor de bodem. ,,We kijken vooral naar hoe we de bodem natuurlijk kunnen krijgen.’’

De uitkomsten verbaasden de onderzoekers, zegt Buisman. ,,Vergisting heeft een heel ander effect op de bodem dan we voorafgaand aan het onderzoek dachten.’’ Er is waarschijnlijk minder kunstmest nodig, de bodem kan beter water vasthouden en de biodiversiteit wordt groter.

Hogere biodiversiteit

Vacatures

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Accountmanager Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Nieuws

menu