Ondernemers die de eindstreep niet halen, krijgen lang niet altijd een bijstandsuitkering

Stormloop bij gemeenten voor bijstand FOTO ANP

Friese overheden maken zich op voor een forse toeloop op bijstandsuitkeringen door ondernemers die de eindstreep van de corona-pandemie niet halen. Maar ze verwachten ook vaak ‘neen’ te moeten verkopen.

Dit valt te lezen in de jongste analyse van Fryslân Werkt, het samenwerkingsverband van overheden, onderwijs, UWV, werkvoorzieningsschappen en sociale partners in Friesland.

Recht vervalt

Zelfstandigen hebben geen recht op een WW-uitkering; die is er alleen voor werkloze werknemers. Ook hebben ze niet automatisch recht op een bijstandsuitkering van de gemeente. Als het eigen vermogen of de inkomsten van een partner te hoog zijn, vervalt het recht.

Gemeenten gaan ervan uit dat burgers in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien als ze meer vermogen hebben dan 12.590 euro (gezamenlijke huishouding of alleenstaande ouder) of 6.295 euro (alleenstaande). Ook kijkt de gemeente naar de eventuele overwaarde van het eigen huis.

Teken aan de wand

Omdat gegevens hierover nog niet bekend zijn, kunnen gemeenten op dit moment moeilijke inschatten hoeveel zelfstandigen uiteindelijk een beroep zullen doen op de bijstand, schrijven ze in de analyse.

Een teken aan de wand is dat er afgelopen tijd een stijgend aantal bijstandsaanvragen was, maar ook een groeiend aantal afwijzingen. Daardoor ligt het totaal aantal Friezen met een bijstandsuitkering nauwelijks hoger dan een jaar eerder, toen de Corona-pandemie Europa nog niet had bereikt. Eind januari hadden ruim 18.000 Friezen een bijstandsuitkering, ongeveer 100 meer dan een jaar eerder

Het piept en kraakt

Dat het piept en kraakt bij veel ondernemers, blijkt uit de forse toename van rijkssteun. Bijna 2600 Friese werkgevers kregen recent NOW3 (tegemoetkoming loonbetalingen tot 90 procent).

Dat waren er ruim 800 meer dan er eerder NOW2 kregen. Door NWO3 kwam 57,1 miljoen euro in Friesland terecht.

Vacatures

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Nieuws

menu