Onbenut arbeidspotentieel in Friesland groter dan gemiddeld

FOTO ANP

Het onbenut arbeidspotentieel was vorig jaar in Friesland groter dan gemiddeld in het land: 10,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarbij ging het om mensen tussen de 15 en 75 jaar. Het potentieel bestaat uit werklozen, semiwerklozen (recent werk gezocht of direct beschikbaar) en onderbenutte deeltijdwerkers (meer uren willen werken).

Het CBS concludeert dat vooral boven de rivieren de kaart donkerder kleurt wat werkzoekenden betreft. Groningen spant de kroon met 11,6 procent, gevolgd door Noord-Holland (11,1). Maar ook Friesland doet met 10,1 procent een duit in het zakje.

In negen provincies lag het aandeel vrouwen dat deel uitmaakt van het onbenut arbeidspotentieel hoger dan 10 procent. In Friesland ging dat om 11,4 procent, tegenover 9 procent bij de mannen. Dat dit bij vrouwen hoger is, komt doordat die relatief vaak in deeltijd werken en als onderbenut worden gezien.

Wat opvalt aan de gemeentelijke cijfers is dat het onbenut arbeidspotentieel bij grote steden hoger is dan in omliggende gebieden. In Leeuwarden gaat het om 12 procent. Op Ameland (8,8) en Schiermonnikoog (8,4) zijn de minste werkzoekenden.

Vacatures

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu