Wat kun je doen tegen personeelskrapte? Waarom lopen zoveel mensen weg uit de zorg?

Te weinig mensen, vraag en aanbod sluiten niet op elkaar aan, vergrijzing waar we de gevolgen steeds sterker van zullen voelen: de krapte op de arbeidsmarkt kan worden gezien als luxeprobleem voor kandidaten, maar bezorgt werkgevers stress.

Noord-Nederland telt zo'n 117.000 mensen die niet werken, zegt Jouke van Dijk op een seminar over krapte op arbeidsmarkt.

Noord-Nederland telt zo'n 117.000 mensen die niet werken, zegt Jouke van Dijk op een seminar over krapte op arbeidsmarkt. Foto: Archief Corné Sparidaens

Dat bleek deze week bij een bijeenkomst over personeelskrapte, georganiseerd door SER Noord-Nederland in Groningen. Wat kun je ertegen doen? Jouke van Dijk, voorzitter van SER Noord-Nederland en emeritus hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse, schetste een aantal oplossingen.

Maak je personeel blij, was zijn boodschap. Betaal meer dan de concurrent, zorg voor betere arbeidsvoorwaarden en faciliteer thuiswerken. Zorg dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen en gebruik bestaand personeel als ambassadeur bij werving van nieuwe medewerkers.