OM wil 150.000 euro boete voor De Vries Makkum voor sloop jacht Freddy Heineken

De Something Cool van Freddy Heineken in betere tijden. Foto: Feadship

Tegen De Vries Scheepsbouw in Makkum is donderdag een boete van 150.000 euro geëist. Het bedrijf wordt verdacht van het in gevaar brengen van werknemers door het voormalige jacht van Freddy Heineken te laten slopen. Het jacht zat vol asbest.

Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van de strafzaak in de rechtbank in Zwolle. Tegen de directeur en een voormalig werknemer zijn werkstraffen van 240 en 180 uur geëist. Het jacht van de biermagnaat stond te koop voor ruim 9 ton.

De directeur van De Vries had interesse en liet het jacht in november 2013 controleren op de aanwezigheid van asbest, zei hij de rechters. Er zat inderdaad asbest in een machinekamer, wat wel vaker het geval is bij oudere schepen. Het schip werd gekocht voor het symbolische bedrag van 1 euro en ging op transport naar Makkum om als opleidingsproject voor technici te dienen.

Eenmaal in Makkum waren er twijfels of er niet meer asbest in zat. Rapport na rapport verscheen en telkens kwamen er meer kankerverwekkende stoffen naar voren in de papieren. Na zo’n 6 ton in het schip gestoken te hebben, bleek zelfs sanering onhaalbaar, zo bleek donderdag uit het strafdossier.

Hoe was bedrijf uit Groningen erbij betrokken?

Vandaar dat werd besloten het schip te laten slopen. Maar hoe kwam het bedrijf bij het kleine Simmeren Schroot in Groningen terecht? Zij gaven aan ervaring met asbest te hebben, zo zei de directeur van De Vries. En ze wilden de klus klaren. De inkoper van Simmeren zag het schip eind 2016, niet op de werf, maar op het droge een paar kilometer verderop. Het schip was volledig in plastic verpakt en er zat een sticker op met de ‘A’ van asbest.

,,Die waren ze vergeten te verwijderen’‘, zei hij hierover. Volgens de werf is dat onzin. Juist het Groningse bedrijf wilde dat alle stickers verwijderd werden, ,,want dat zou maar onrust bij het sloopbedrijf veroorzaken’‘, aldus de directeur. In januari 2017 kreeg de Inspectie SZW een anonieme tip dat in Groningen een schip vol asbest werd gesloopt. Het werk werd stilgelegd.

Het OM vervolgt beide bedrijven voor het in gevaar brengen van werknemers. ,,Waarom is niet een erkend sloopbedrijf gezocht?’‘, vroeg de officier van justitie zich af. Bovendien was het schip eerst afgedicht en zijn later juist luiken verwijderd die toegang gaven tot de ruimtes vol asbest. De Vries had ook de schipper en matroos die, onwetend van de asbest aan boord, het schip naar Groningen voeren, in gevaar gebracht.

Advocaat Hans Jan Bussink benadrukte dat De Vries nooit heeft aangegeven dat het schip asbestvrij was. Dat bleek ook uit de papieren die aan Simmeren zijn overhandigd, zei hij. Bovendien is niemand in levensgevaar gebracht. De directeur van de werf in Makkum betreurde de hele gang van zaken. ,,Dit gun ik niemand.’‘

Het vonnis volgt op 25 februari.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Rechtbank