OM eist boetes voor dodelijk ongeluk bij Leeuwarder machinefabriek Douna

Een werknemer en hulpverleners bij de ingang van Douna Machinery in Leeuwarden op de dag van het fatale ongeval, 17 mei 2018. FOTO ANTON KAPPERS FOTO ANTON KAPPERS

Het Openbaar Ministerie eist boetes tot 80.000 euro tegen twee bedrijven die betrokken waren bij een dodelijke ongeluk bij de Leeuwarder machinefabriek Douna.
Lees meer over
Leeuwarden

Een 58-jarige man uit Wilnis en zijn 45-jarige collega uit Lopik kwamen op 17 mei 2018 om het leven, toen ze op het terrein van het metaalbedrijf aan de Leeuwarder Hidalgoweg een pompopstelling van Mokveld Valves uit Gouda testten. De rechtbank in Zwolle behandelde de kwestie woensdag.

Op de onheilsdag raakte tijdens een controle een koppelschijf van de pomp met grote kracht los, waardoor de zuiger met grote kracht uit de cilinder schoot. De zuiger raakte de hoofden van beide slachtoffers. ,,Niemand heeft dit gewild’’, sprak de aanklager. ,,Dat laat onverlet dat het Openbaar Ministerie heeft gemeend beide verdachten te moeten dagvaarden, omdat hen het nodige te verwijten valt in hun handelwijze in aanloop naar dit ongeval.’’

Volgens de officier is er sprake van grove nalatigheid: ,,Verdachten hebben onvoldoende het gevaar voorkomen te worden getroffen of geraakt door voorwerpen.” Tegen Douna eist ze een boete van 50.000 euro, Mokveld Valves hoorde 80.000 euro tegen zich eisen. De rechtbank doet op 14 december uitspraak.

Nieuws

menu