Ex-notaris uit Emmen voorwaardelijk bestraft voor zijn aandeel in nepbank

In de zaak rond nepbank Gruppo Bancario del Titano is ex-notaris Pieter Planting in Emmen veroordeeld tot zestig uur voorwaardelijke werkstraf.

De rechtbank in Zwolle.

De rechtbank in Zwolle. foto LC

Het Openbaar Ministerie had honderd uur werkstraf geëist. Eerder veroordeelde de rechtbank in Zwolle voormalige belastingadviseur Annique Botermans al tot twee jaar gevangenisstraf wegens faillissementsfraude.

Zij zette samen met de inmiddels overleden Andries Plantinga uit Oranjewoud een nepbank op, waarmee ze beleggers om de tuin leidden. Transportondernemer Frans Beentjes claimt 1,5 miljoen euro schade. De zogenaamde de Gruppo Bancario del Titano was gevestigd in het ministaatje San Marino. Plantings notariskantoor in Emmen fungeerde als correspondentieadres.

De rechtbank acht het bewezen dat de notaris heeft geholpen bij het vervalsen van documenten. Bovendien legde Planting een valste verklaring af, die moest doen geloven dat de man uit Oranjewoud over 25 miljoen euro beschikte. De Drentse jurist bezat tot dusver een blanco strafblad.

In hun vonnis houden de strafrechters er rekening mee dat de ex-notaris in civiele procedures en en tuchtprocedures verwikkeld is geraakt. Ook de ,,negatieve aandacht’’ uit de media wegen ze mee. De werkstraf is in beginsel onvoorwaardelijk. Omdat de zaak niet binnen de redelijke termijn van twee jaar is afgehandeld, gunnen de rechters hem een voorwaardelijke straf met een proefperiode van twee jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie