Nike en Virgin Galactic uitblinkers op hoger Wall Street

Nike en Virgin Galactic uitblinkers op hoger Wall Street ANP

Sportmerk Nike en ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic zijn vrijdag uitblinkers op de beurzen in New York. Nike kwam met zeer sterke kwartaalcijfers en positieve verwachtingen. Virgin Galactic heeft van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toestemming gekregen voor commerciële vluchten naar de ruimte. De hoofdgraadmeters op Wall Street lieten kleine plussen zien, na de nieuwe records voor de brede S&P 500 en technologiebeurs Nasdaq een dag eerder.

Nike klom 14,5 procent. Het bedrijf zag de omzet in het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen vergeleken met een jaar eerder, toen veel sportwinkels gesloten waren vanwege de coronapandemie. Nike verwacht dat de omzet dit boekjaar voor het eerst zal stijgen tot boven de 50 miljard dollar. Branchegenoten als Under Armour en Lululemon Athletica liften mee met plussen tot 3,6 procent.

Virgin Galactic, dat uit de koker komt van zakenman Richard Branson, werd bijna 19 procent hoger gezet. Een succesvolle testvlucht met de VSS Unity in mei overtuigde de Amerikaanse toezichthouder om voor het eerst een vergunning voor commerciële ruimtevaart af te geven. Dit was de derde keer dat het voertuig boven de 80 kilometer kwam, de hoogte die de FAA als grens van de ruimte aanhoudt.

FedEx

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een winst van 0,4 procent op 34.325 punten. De S&P 500 won 0,1 procent tot 4272 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit naar 14.392 punten.

Pakketbezorger FedEx kwam met kwartaalresultaten en vooruitzichten die minder goed vielen bij beleggers en verloor 4,3 procent. Het bedrijf heeft te kampen met hogere kosten en moeite om voldoende personeel te vinden. Branchegenoot UPS leverde 1,3 procent in. Autodealerbedrijf CarMax opende eveneens de boeken en won 3 procent. Technologieconcern BlackBerry ging 2,4 procent omlaag na cijfers.

Dividend

Ook de Amerikaanse banken stonden in de belangstelling omdat ze zijn geslaagd voor de stresstest van de Federal Reserve. Daardoor mogen de banken nu zelf bepalen hoeveel dividend ze gaan uitkeren en hoe groot aandeleninkoopprogramma's zijn. Er wordt verwacht dat de banken met plannen komen voor grote winstuitkeringen aan aandeelhouders. De aandelen van Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Morgan Stanley lieten een wisselend beeld zien.

Verder werd bekend dat de persoonlijke bestedingen van Amerikaanse consumenten in mei onveranderd zijn gebleven. Een belangrijk inflatiecomponent in die gegevens ging verder omhoog.

Vacatures

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Financieel Manager

De Zwarte Hond

Commerciële Medewerker Binnendienst

VisscherHolland Steenwijk

Nieuws

menu