Dreun voor noordelijke scheepsbouw: staalleverancier valt andermaal om

Met het kapseizen van Centraalstaal in Groningen krijgt de noordelijke scheepsbouw opnieuw een dreun te verwerken. De staalleverancier staat al jaren rood.

foto Siese Veenstra

foto Siese Veenstra

Het staalbedrijf met bijna zeventig werknemers had al uitstel van betaling aangevraagd. Op verzoek van curator Gerard Breuker werd die surseance afgelopen dinsdag omgezet in een faillissement. Dat geeft de jurist iets meer armslag. Er zit nog werk in portefeuille. De onderneming zal voorlopig actief blijven, zo begreep FNV-bestuurder Johan Weijenberg van de Breuker.

Daarmee is de werkgelegenheid echter allerminst veiliggesteld. De situatie oogt ernstig. Sinds de doorstart na het bankroet van moederbedrijf Central Industry Group (CIG) in 2016 heeft Centraalstaal louter verliezen geboekt. In 2018, het jaar dat de Nederlandse economie op volle toeren draaide, schoot het bedrijf bijvoorbeeld voor 1,4 miljoen euro in het rood.

Het opboksen tegen concurrenten als De Boer Staal in Uitgeest en het Groninger Romaris Staal (van voormalig CIG-eigenaar Jan Koopmans) kost Centraalstaal zichtbaar moeite. De hoge staalprijzen lijken de druppel te zijn geworden. Directeur Tjeerd Wiebe Bijlsma van scheepswerf Bijlsma in Warten ziet het allemaal met lede ogen aan.

,,We binne in hiele troue klant fan Centraalstaal’’, zegt de scheepsbouwer. ,,Al sûnt de oprjochting.’’ De onderneming begon in 1972 als coöperatie van veertien scheepswerven. Onder de paraplu van investeerder Nimbus levert het bedrijf nog altijd bouwpakketten voor de werven, maar produceert inmiddels ook staal voor architecten en kunstenaars.

Het is inmiddels twee voor twaalf voor de scheepsbouw, waarschuwt werfbaas Bijlsma. Eind vorig jaar verklaarde Damen Shipyards alle 45 basis engineers in Sumar boventallig. Met de ondergang van Centraalstaal ziet Bijlsma zijn sector weer verder afkalven. Wat de oorzaak is? ,,De prizen dy’t wie foar ús skippen krije, binne gewoan fiersten te leech. Dat jildt eins foar alle werven.’’

Vakbondsman Weijenberg koester goede hoop dat Centraalstaal andermaal zal doorstarten. ,,Er hebben zich al verschillende partijen gemeld’’, zegt de FNV’er. ,,Het gaat hier om hele specifieke werkgelegenheid, die moet je niet aan de eerste de beste cowboy toevertrouwen. Wij zien het liefst een lokale partij met geld in de pocket Centraalstaal overnemen. Ik ben redelijk optimistisch.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement