Nieuwe commissaris van fietsenfabriek Accell in Heerenveen ligt gevoelig

Het fabriekscomplex van Accell in Heerenveen. foto google

Fietsenproducent Accell in Heerenveen heeft met de benoeming van een nieuwe commissaris voor enige beroering gezorgd.

De aandeelhouders van het bedrijf achter de merken Batavus, Raleigh en Koga stemden deze week in met de aanstelling van Eugenie van Wiechen. Zij is ook de directeur van FD Mediagroep (FDMG), exploitant van het Financieele Dagblad en BNR Radio. Haar nieuwe commissariaat leidde op de redactie van het FD tot discussie over de eventuele schijn van belangenverstrengeling.

„Wij zouden het zelf niet doen”, zo laat voorzitter Arjan Veering van de redactieraad aan NRC weten. „Maar we zijn als redactie altijd onafhankelijk geweest en dat blijven we ook.’’ Hoofdredacteur Perry Feenstra verwijst in zijn eigen krant de FD-lezers naar het redactiestatuut.

,,Daarin is vastgelegd dat de directie van FDMG geen enkele bemoeienis kan en mag hebben met de inhoud van de journalistiek van het FD’’, zo laat Feenstra weten. ,,Het statuut is als een grondwet van de krant. De vrijheid van journalistiek handelen is daarmee stevig gewaarborgd.’’

Zelf weegt Accell de berichtgeving over zijn eigen bedrijf op een goudschaaltje. Vanwege zijn notering aan de Amsterdamse beurs wil de fietsenfabriek er voor waken op ongeoorloofde wijze de koersen te beïnvloeden. Dat is strafbaar.

Het FD zal voortaan bij elke berichtgeving over Accell vermelden dat Van Wiechen commissaris van de fietsenproducent is. Dat doet de krant ook al bij nieuws over de Rotterdamse investeringsmaatschappij HAL, die eigenaar van FDMG is.

Nieuws

Meest gelezen