De nieuwbouwmarkt stort in, zeggen makelaars. Bouwers en ontwikkelaars in Friesland zijn inmiddels weer positief: 'De inschrijvingen stromen binnen'

Voor een nieuwbouwwoning betaalde je vorig jaar gemiddeld 534.000 euro. De vraag stortte even in, maar bouwers en ontwikkelaars in Friesland zijn inmiddels weer voorzichtig positief.

Het voormalige politiebureau aan de Stationsweg in Grou ging in 2018 dicht. Het wordt een woongebouw met de naam 'Het Bureau'. Bouwbedrijf De Vries uit Leeuwarden bouwt er twaalf appartementen en twee penthouses.

Het voormalige politiebureau aan de Stationsweg in Grou ging in 2018 dicht. Het wordt een woongebouw met de naam 'Het Bureau'. Bouwbedrijf De Vries uit Leeuwarden bouwt er twaalf appartementen en twee penthouses. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

De prijzen van nieuwbouw en bestaande bouw lopen hard uiteen. Bestaande huizen in Friesland zijn vorig jaar dik 5 procent in waarde gedaald, terwijl de gemiddelde prijs van nieuwbouwwoningen vorig jaar juist ruim 9 procent doorsteeg naar ruim een half miljoen euro. Dit is overigens een landelijk cijfer van makelaarsvereniging NVM.

De gemiddelden in Friesland liggen veel lager. Een doorsnee bestaande koopwoning kostte in het vierde kwartaal 322.000 euro. Op woningsite Funda staan momenteel 47 Friese nieuwbouwprojecten . Daarvan vallen 34 onder het landelijke gemiddelde van 534.000 euro en dertien projecten - kavels en woningen - hebben een lagere verkoopprijs dan een bestaande woning.