Niet alleen starters, maar ook doorstromers lopen nu helemaal vast in de huizenmarkt

Doorstromers mogen dan al een koophuis hebben dat ze goed kunnen verkopen, ook deze groep loopt nu volledig vast in de volkomen dolgedraaide huizenmarkt.

De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe. ANP JEROEN JUMELET

De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe. ANP JEROEN JUMELET

Hoewel 20 procent van de huiseigenaren binnen nu en twee jaar zou willen verhuizen, ziet deze groep zich genoodzaakt andere plannen te maken of concessies te doen aan hun woonwensen. Dat concludeert De Hypotheker na onderzoek onder doorstromers.

Groter wonen, of juist kleiner, meer buitenruimte of op een andere plek willen wonen, de redenen om te verhuizen lopen uiteen. Maar bijna de helft van de doorstarters wil juist nu een andere woning kopen om nog te profiteren van de lage rentestand of de overwaarde van hun huis. De meesten zoeken een woning tussen de 250.000 en 300.000 euro.

Voor bijna een kwart mag de woning tussen 350.000 en 450.000 euro kosten en nog een kwart is zelfs bereid nóg meer te betalen voor een volgende woning. In zeer stedelijke gebieden kijken doorstromers zelfs in de prijsklasse boven 550.000 euro. Dit geldt een derde van de doorstromers in zeer stedelijke gebieden, tegenover 11 procent in de rest van het land.

De huizengekte maakt ook geduldig, want 68 procent is bereid langer te wachten met de aankoop van een andere woning. „Dit belemmert de doorstroming, waardoor de huizenmarkt nog verder op slot dreigt te raken”, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. Bijna eenzelfde aantal wil ook concessies doen aan de woonwensen zoals de indeling de grootte van het huis of de locatie.

Eigen geld

Net als starters hebben ook doorstromers last van de enorme concurrentie van al die andere kopers. Hoewel een doorstromer kan profiteren van de overwaarde bij de aankoop van een andere - duurdere - woning, is dat vanwege de gestegen prijzen ook steeds moeilijker geworden.

Desondanks zijn doorstromers bereid om tussen de 10.000 en 25.000 euro boven de vraagprijs te bieden, 1 op de 10 legt een bod neer tot maximaal 50.000 bovenop de vraagprijs. Bijna één vijfde van de doorstromers zegt meer dan 150.000 euro aan eigen financiële middelen in te willen brengen in een nieuwe woning.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Woningmarkt