Nertsenfokker in Boelenslaan over verplichte sluiting: ‘Het staat vast dat dit onze laatste ronde is’

Dit jaar stoppen of in maart volgend jaar. Het maakt nertsenfokker Maurits Groen (48) uit Boelenslaan weinig uit. Hij is al zijn nertsen momenteel voor de laatste keer op zijn farm aan het ‘pelsen’ of ruimen.

Een nerts op een fokkerij.

Een nerts op een fokkerij. FOTO ANP

Donderdag bepaalde minister Schouten dat de Nederlandse persdierfokkers niet in maart volgend jaar, maar al eind dit jaar hun bedrijf moeten sluiten. Overigens zegt Groen officieel nog niet op de hoogte te zijn van de nieuwe datum. ,,Maar wel staat vast dat dit onze laatste ronde is.’’

,,Mijn vader begon dit bedrijf in de jaren zeventig. Hij is nu tachtig en mag het nu meehelpen afbreken.” Volgende week hoopt hij uitsluitsel te krijgen over de hoogte van de schadevergoeding. In totaal heeft het kabinet 180 miljoen euro gereserveerd voor het uitkopen van nertsenfokkers.

Coronabesmettingen

Voordat corona toesloeg, was de sluitingsdatum voor alle Nederlandse pelsfokkerijen vastgesteld op 1 januari 2024.

De nog snellere bedrijfsbeëindiging heeft te maken met het hoge aantal coronabesmettingen op deze bedrijven. In totaal werden er de afgelopen maanden 69 nertsenfokkerijen preventief geruimd. Het kabinet besloot eerder om de bedrijven in het voorjaar van 2021 te sluiten, voordat de paartijd van nertsen begint.

Paniekvoetbal

Dat er in Denemarken 17 miljoen nertsen preventief worden afgemaakt vanwege het gemuteerde coronavirus noemt Groen ,,paniekvoetbal”.

,,De angst regeert”, zegt Groen. „Een virus muteert altijd. Het is niet bewezen dat een toekomstig vaccin niet helpt tegen een gemuteerd virus. Dat zegt zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie. De beslissing van de Denen is dus genomen uit angst en op emotie.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus